Vieninteliame Australijos vandens telkinyje rasti vėžliai yra vieni iš ypatingiausių pasaulyje žinomų roplių. Jų galvą puošia įspūdinga žalia skiauterė, o kvėpuoti jie gali ir pro lytinius organus. Dėl keistos savo išvaizdos jie kartais šmaikščiai vadinami pankuojančiais vėžliais.

Šiuo metu Merės upės vėžliai oficialiai paskelbti viena iš sparčiausiai nykstančių rūšių.

Šią savaitę Londono zoologų bendruomenė paskelbė, kad Australijos Merės upėje besiveisiantys vėžliai jau atsidūrė 29-oje evoliuciniu požiūriu išskirtinių nykstančių rūšių sąrašo vietoje.

Vėžliais besidomintis J. Cannas užsibrėžė tikslą išsiaiškinti, kur šie ropliai gyvena. Po 20 metų trukusių paieškų jis pagaliau rado vieną šios rūšies atstovą, besišildantį saulės spinduliuose ant Merės upėje plūduriuojančio rąsto.

Kadaise Merės upės vėžlius australai gana dažnai rinkdavosi kaip naminius gyvūnus, tačiau dabar šių roplių situacija sunkiai apibrėžiama – net tikslus jų skaičius nežinomas.

1974 metais inicijuotas mokslinis tyrimas buvo sužlugdytas, nes po Australijoje įsigaliojusio draudimo laikyti šiuos vėžlius kaip gyvūnus augintinius buvo atsisakyta atskleisti arealą, kuriame jie paplitę.