Tačiau Loch Neso ežere buvo aptikti dideli kiekiai ungurio DNR, žurnalistams pasakojo profesorius Neilas Gemmellis, Naujosios Zelandijos Otago universiteto genetikas.

N. Gemmellis visgi pažymėjo, kad, nepaisant idėjos, jog ilgus dešimtmečius ežere gyveno milžiniškas ungurys, niekas Loch Nese niekada nėra pagavęs didžiulio ungurio.

Tarptautinė mokslininkų komanda praėjusių metų birželį paėmė vadinamuosius aplinkos DNR mėginius. Šie aplinkos DNR mėginiai jau kurį laiką yra gerai žinomi kaip priemonė, skirta jūrų pasaulio atstovų, pavyzdžiui, banginių ir ryklių, gyvenimui stebėti.

Kai sutvėrimas juda savo aplinkoje, jis palieka mažučius DNR fragmentus nuo savo odos, žvynų, plunksnų, kailio, išmatų ir šlapimo. Ši DNR gali būti surinkta, nuosekliai sudėliota ir tuomet panaudojama tai būtybei atpažinti lyginant gautą seką su duomenimis, esančiais didelėse žinomų šimtų tūkstančių skirtingų organizmų genetinių sekų duomenų bazėse. Pirmasis rašytinis įrašas apie pabaisą siejamas su airių vienuoliu šventuoju Kolumba, kuris, kaip pasakojama, VI a. išvarė „vandens pabaisą“ į ežero gelmes.

Žymiausia Nesės nuotrauka, dar vadinama „chirurgo nuotrauka“, padaryta 1934-aisiais. Joje matyti iš vandens išnyranti galva ir ilgas kaklas.

Prabėgus 60 metų, paaiškėjo, kad ši nuotrauka tebuvo klastotė, kuriai buvo panaudotas prie žaislinio povandeninio laivo pritvirtintas jūrų pabaisos modelis. Nuo to laiko buvo atlikta nesuskaičiuojama daugybė nesėkmingų bandymų susekti pabaisą.

Vienas žymesnių bandymų vyko 2003-aisiais, kai BBC finansavo išsamų mokslinį tyrimą, kuriam buvo pasitelkti šeši šimtai sonarų skleidžiamų spindulių ir palydovinis stebėjimas, apėmęs visą ežero ilgį. N. Gemmellio komandoje yra mokslininkų iš Didžiosios Britanijos, Danijos, Jungtinių Valstijų, Australijos ir Prancūzijos.