Beveik visos šalies jūrų gelmes regėjęs naras tvirtina, kad grupelėmis plaukiančius jūrų arkliukus pamatysi nedažnai. Jis nutarė suburti narų komandą, galinčią ištirti jūrų arkliukus.

Jūrų gyventojų ekspertai išties sužavėti tokia gausia jūrų arkliukų sankaupa šioje įlankoje. Viduržemio jūrą nemenkai nuniokojo intensyvi žvejyba, todėl toks saugomos rūšies atradimas yra tikrai neįprastas.

Nors Graikijos jūrose aptinkama jūrų arkliukų, mokslininkų tvirtinimu, jų nuolatinis apsistojimas šioje konkrečioje vietoje yra išskirtinis atvejis, ypač turint omenyje tai, kad aplinka čia jiems yra gan nedraugiška: jūros dugnas skurdus, nėra vešlios augmenijos, kurioje jūrų arkliukai galėtų slėptis nuo pavojų. Tiesa, šioje vietoje yra pakankamai maisto.

Jūrų arkliukai minta planktonu ir judriais vandens telkinio dugne gyvenančiais organizmas.

Mokslininkų patartas, mechanikos inžineriją išmanantis geofizinių ir povandeninių tyrimų ekspertas V. Mentogiannis 2015-aisiais jūros arkliukams sukūrė dirbtinę gyvenamąją aplinką. Drauge su narų komanda, kuri atliko jūrų arkliukų tyrimą, V. Mentogiannis buveinės kūrimui panaudojo virvių labirintą, tinklus ir dirbtinius augalus.

Stratoni – kaimelis, kuriame gyvena apie tūkstantį žmonių, įsikūręs atokiame regione, labiausiai žinomas dėl savo kasyklos, kuri išsidėsčiusi ant kalvos virš įlankos. V. Mentogiannis teigia, kad vietos gyventojai jam pasakojo, jog kažkada šiose vietovėse buvo pilna jūrų arkliukų.