Gosporto mieste vykstančioje ketvirtojoje tarptautinėje Europos povandeninių laivų lenktynių bienalėje gausu universiteto studentų, kurie konstruoja povandeninius laivus ir varžosi lenktynėse, sujungiančiose sportą ir inžineriją.

„Jie stato povandeninius laivus. Viskas yra apsemta, o naras būna viduje, tad tai yra povandeninis dviratis, tikras pagreitintas povandeninis dviratis. Šie vaikinai turi juos pasigaminti, inžinierių komandos iš viso pasaulio turi sukurti trijų metrų ilgio povandeninį laivą, kuris yra varomas vien tik jų raumenų jėga. Tai yra didelis iššūkis, apimantis biomechaniką, mechanikos projektavimą, vandens srauto ypatumus ir medžiagas“, - sakė tarptautinių Europos povandeninių laivų lenktynių vadovas profesorius Williamas Megillis.

Komandos iš Nyderlandų, Kanados ir kitų šalių atsigabeno savo povandeninius laivus į renginį, kuris penktadienį, liepos 13-ąją, baigiasi apdovanojimų už inovatyvumą, greitį ir vikrumą įteikimu.

Didžiosios Britanijos gynybos kompanijos „Qinetiq Ocean Basin“ 122 metrų ilgio ir 5,5 metrų gylio baseine vienu metu vienas povandeninis laivas stengiasi kuo greičiau įveikti nurodytą atstumą pirmyn ir atgal.

Pasak organizatorių, laiko matavimo įranga yra 42 ir 55 metrai nuo starto. Kai kuriems laivams pavyksta pasiekti šešių ar septynių mazgų (11–13 km/h) greitį.