Per paskutinius 40 metų žmonių populiacija padvigubėjo, o štai sunaudojamo vandens kiekis išaugo net keturis kartus. Jungtinių Tautų duomenimis, viena iš penkių besivystančių pasaulio šalių artimiausiu metu susidurs su vandens stygiumi. Jau šiuo metu visame pasaulyje 2,1 mlrd. žmonių naudoja nešvarų ir netinkamą gerti vandenį.

Lietuva – viena iš nedaugelio Europos, o ir pasaulio šalių, kurių gyventojai geria tik požeminį vandenį. Taip yra pirmiausia todėl, kad mūsų šalyje gausu požeminio vandens išteklių. Nors vandens kokybė mūsų šalyje pavydėtina, ir Lietuvoje yra geriamojo vandens problemų: padidėjęs fluoridų, geležies, mangano kiekiai, kaimuose nėra centralizuotos vandentiekio sistemos, vandenį žmonės vartoja iš šachtinių šulinių, kurių vanduo dažniausiai yra užterštas nitratais ir nustatoma neleistina mikrobinė tarša.

Vaizdo reportaže gatvės praeivių klausiame, kokį vandenį renkasi kasdieniam vartojimui ir ar patenkinti jo kokybe. Taip pat Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos l.e.p Maisto skyriaus vedėja - valstybinė maisto produktų inspektorė Ilona Drulytė atsako į klausimus, kokios vandens rūšys yra Lietuvoje ir kokie skirtumai tarp jų, kiek ir kokio vandens reikėtų išgerti per dieną, ar saugu gerti vandenį iš plastikinės taros ir kt.