Bibliniame Hebrono mieste, esančiame Izraelio okupuotoje teritorijoje, Eyadas Abu Seena vadovauja šeimos verslui – nedidelei maisto parduotuvėlei, kur gaminamas vietinių itin mėgstamas ir sotus patiekalas iš mėsos ir ryžių. Jis kepamas specialiose krosnyse ir vadinamas qedra.

Dauguma „Reuters“ kalbintų vietinių nė nemirktelėję patvirtina: Hebronas – miestas, kur gaminamas skaniausias maistas visame Vakarų Krante.

Jeruzalės senamiesčio širdyje Yasseras Taha sukasi vietinių itin mėgstamame restoranėlyje, garsėjančiame bene skaniausiu humusu ir falafeliais visame mieste. Čia niekada nestinga išalkusių.

Palestiniečiai sako, kad tradicinė jų virtuvė vien humusu ir falafeliais neapsiriboja, jie didžiuojasi daugybe išskirtinio skonio patiekalų, pavyzdžiui, mėsa ir ryšiais įdarytais vynuogių lapais ir trintomis daržovėms.

Dar vienas palestiniečių virtuvės pasididžiavimas – maqlouba. Tai patiekalas, sudarytas iš mėsos, ryžių ir keptų daržovių (žiedinių kopūstų, baklažanų, bulvių ir morkų) sluoksnių. Jis gaminamas didžiuliame puode, o pagamintas tiesiog išverčiamas į lėkštę. Žodis maqlouba arabų kalba reiškia aukštyn kojomis. Baigiamasis gamybos akcentas – skrudintų riešutų ir prieskoninių žolelių kepurėlė.

Vakarų Kranto Kalkilijos miesto gyventojas Ahmedas Ighbary preciziškai į specialią kepimui skirtą formą deda gausiai prieskoniais gardintą vištieną, daržoves ir ryžius. Visas šis maisto bokštas atsargiai nuleidžiamas į žemėje įraustą savotišką orkaitę. Žemėje atsidūrusią sunkiu dangčiu uždengtą vakarienę virėjas kruopščiai apkasa žemėmis ir apklosto užklotais. Po kelių valandų jau galima skanauti rezultatą, kurį vietiniai vadina zarb: tai sultinga nuo kaulo krintanti vištiena ir ryžiai. Šis patiekalas itin populiarus per ramadaną ir kitas vietos šventes.

Kalkilijoje kulinarinė kelionė po palestiniečių nacionalinę virtuvę nesibaigia. Kita stotelė – Nablusas. Kaip teigia Nabluso gyventojas Basilis al Shantiris, begalinis noras išsaugoti kulinarinį paveldą – pagrindinė priežastis, kodėl šiame mieste gaminama knafa tokia ypatinga.

Vakarų Krantas gerai žinomas dėl čia gaminamų desertų, tarp kurių ne tik knafa, bet ir velniškai saldūs manų ir baltojo sūrio kepiniai, plaukiantys sirupo jūroje.