„Įdomu tai, kad pietvakarių Prancūzijoje archeologams pavyko aptikti grįstą takelį, vedantį link krosnies, keramikinį indą ir duobę. Šie radiniai mokslininkams užminė mįslę, kad naminis alus čia galėjo būti verdamas dar geležies amžiuje – maždaug prieš 2500 metų, kai šalyje jau klestėjo vyndarystė”, – sakė R. Barakūnas.

Prancūzų virtuvės atstovas ir virtuvės šefas Marc d’Erceville pateikia receptą, kaip namuose pasigaminti gurmanišką vakarienę, kuri leistų pajusti tikrą prancūzišką dvasią savo lėkštėje - kiaulienos kepsnį Filet Mignon su prancūzišku bulvių apkepu.

------------------------------------------

Kiaulienos kepsnys Filet Mignon su prancūzišku bulvių apkepu

Jums reikės:

800 g kiaulienos išpjovos
2 v.š. rapsų aliejaus arba lydyto sviesto (ghi)
Šviežiai maltų pipirų, druskos pagal skonį

Kvietinio alaus ir garstyčių padažui:

500 ml kvietinio alaus
2 v. š. garstyčių
1 v. š. medaus

Bulvių apkepui:

650 g bulvių
300 ml riebaus pieno
250 ml grietinėlės
2 skiltelės česnako
15 g sviesto
4 žiupsneliai druskos

Gaminimo eiga:

Mėsą paliekame pastovėti valandai kambario temperatūroje.

Orkaitę įkaitiname iki 80 laipsnių temperatūros, nustatome kepimo funkciją „viršus ir apačia”. Įdedame tuščią kepimo indą, kad įkaistų.

Supjaustome kiaulienos išpjovą 10 cm ilgio juostelėmis. Mažesni mėsos gabalėliai iškeps greičiau ir geriau.

Įkaitiname aliejų arba lydytą sviestą (ghi), kol šis ims garuoti. Apie 3 minutes skrudiname kiaulienos gabalėlius iš visų pusių, kol šie paruduos. Sudedame juos vieną šalia kito į įkaitintą kepimo indą. Kepame 1,5 valandos, tuomet apibarstome druska ir pipirais.

Baigus kepti mėsą, išvalome kepimo indą, kad ant sienelių neliktų aliejaus ir supilame kvietinį alų. Įdedame garstyčių, medaus ir maišome, kol masė taps vientisa. Pagardiname druska ir pipirais.

Įkaitiname orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.

Nulupame bulves ir pamerkiame į šaltą vandenį, kad nepajuoduotų. Supjaustome lazdelėmis. Į keptuvę įpilame šiek tiek vandens ir sudedame lazdeles. Iki keptuvės viršaus įpilame pieno ir grietinėlės, įberiame druskos. Sudedame susmulkintą česnaką. Palaukiame, kol skystis užvirs ir kepame apie 3 minutes.

Bulvių lazdeles išimame iš keptuvės ir nusausiname. Keptuvę su likusiu skysčiu paliekame ant silpnos ugnies, kad neatvėstų.

Imame kitą kepimo indą, nulupame česnako skiltelę ir ja patriname kepimo indo paviršių. Ištepame indą sviestu ir tolygiai paskleidžiame bulvių lazdeles. Ant viršaus pilame likusį kreminį skystį. Kepame 40 minučių iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Délicieux! Skanaus!