Kėdainių rajone susidūrus visureigiui ir vilkikui, iškviesti ugniagesiai. Avarija įvyko kelio Jonava–Kėdainiai–Šeduva 28-ajame kilometre. Susidūrė lengvasis automobilis „Volvo XC60“ ir vilkikas „Mercedes Benz“. Iš prakirsto vilkiko degalų bako išsiliejo 80 litrų dyzelino. Pirminiais duomenimis, nuo Pelėdnagių važiavęs vilkikas suko iš Jonavos gatvės į kairę. Tuomet į vilkiką rėžėsi tiesiai, pagrindiniu keliu nuo Medekšių pusės važiavęs moters vairuojamas visureigis. Abiejų transporto priemonių vairuotojai pasakojo, kad kelio danga buvo labai slidi. Žmonės nenukentėjo.

Pirmadienį prokuratūra teismui perdavė nagrinėti bylą dėl 2021 m. rugpjūčio mėnesį prie Seimo vykusių riaušių.

27 žmonės pripažinti nukentėjusiaisiais. Beveik visi jie - policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. Apklausta daugiau nei 300 liudytojų, iš jų 40 – Seimo narių.

Justas Laucius, Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras

„Šioje byloje kaltinamaisiais patraukta 87 asmenys, pagrindinis kaltinimas, tai dalyvavimas riaušėse, pasipriešinimas policininkams, kitiems asmenims. Provokavimas viešai smurtauti ir niokoti turtą ir kitaip pažeisti viešąją tvarką.“

Vienas žmogus kaltinamas riaušių organizavimu ir raginimu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą. Bet jį prokuroras įvardyti atsisakė.

Justas Laucius, Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras: „Žinote, galbūt norėčiau laikyti bendrųjų principų, kiek tai susiję su nekaltumo prezumpcija, kaip ją supranta teismai ar prokurorai, tai galbūt konkrečių asmenų nei vardais, nei pavardėmis, nei kt. individualiais požymiais, kurie yra kuo kaltinami šioje spaudos konf. Galbūt nesinaudosiu teise atskleisti.“

Byloje buvo per šimtas įtariamųjų, bet keturiolikai ikiteisminiai tyrimai nutraukti, nepadarius nusikaltimo arba pritrūkus įrodymų. Jiems nereikės stoti prieš teismą, bet policija gali nubausti už administracinius pažeidimus.

Marek Gulbinovič, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas: „Mes turime byloje apklausta 317 liudytojų, iš jų 40 Seimo narių. Pagrindinį vaidmenį atliko pareigūnai atliekantys ikiteisminį tyrimą, darbas buvo susijęs 2,5 tb medžiagos iš viešųjų šaltinių ir videokamerų, kurią reikėjo išanalizuoti ir apžiūrėti“.

Tiriant riaušių bylą, per kratas rasta narkotinių medžiagų, ginklų ir šaudmenų.

Marek Gulbinovič, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas: „Ginklai, apie kuriuos aš minėjau, bei šaudmenys buvo rasti pas asmenis, ne pas vieną, kiek atsimenu yra 8 , buvo rasti atliekant kratas tiek gyvenamose vietose, tiek automobiliuose“.

Tai jau antra byla dėl riaušių Vilniuje. Pirmoji buvo dėl riaušių, sukeltų prie Seimo du tūkstančiai devintųjų sausį.

Justas Laucius, Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras: „Šita byla nepalyginamai didesnė. Ten buvo 29 asmenys, šita byla 87 asmenys. Tai 3 kartus didesnė už pirmą bylą“.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tas, kas provokavo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką, pasipriešino policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, gali būti baudžiamas laisvės atėmimu nuo 3 mėnesių iki šešerių metų.

Antradienio rytą išdaužyti Vilniaus apygardos teismo langai.

Lavoriškėse muitininkai sulaikė vilkiką, kurio lubos ir grindys buvo prikimštos cigarečių. Muitinės kriminalinė tarnyba skelbia, kad vilkikas „Volvo“, vairuojamas Baltarusijos piliečio, į Lavoriškių kelio postą atvažiavo apie 10 val. ryto.

Mašinoje kartu važiavo ir Lietuvos pilietis – įmonės, kuriai priklausė vilkikas, vadovas. Muitinės pareigūnams vairuotojas deklaravo važiuojantis tuščiomis, bet muitininkai patikrino vilkiką rentgeno kontrolės sistema.

Paaiškėjo, kad „Volvo“ puspriekabės lubose ir grindyse įrengtos slėptuvės. Jos buvo pilnos baltarusiškų cigarečių. Kai kurių slėptuvių vidus buvo išklotas linoleumu, kad rūkalų pakelius būtų lengviau ištraukti.

Iš viso pareigūnai aptiko beveik 70 000 pakelių cigarečių, jų vertė su privalomais mokesčiais – apie 80 000 eurų.

Abu vilkiku važiavę vyrai sulaikyti.

Trečiadienį pranešta, kad Marijampolės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pričiupo tinklais žvejojantį brakonierių. Jo ūkinėse patalpose rastos dvi kilpos gyvūnams gaudyti. Pranešimą apie neteisėtą žvejybą pareigūnai gavo dar pernai spalį. Tąsyk nuvykę į nurodytą vietą prie Kidulių tvenkinio Šakių rajone, pažeidėjo aplinkosaugininkai neberado.

Nors tinklininko tapatybė buvo nežinoma, inspekcijoje pradėtas administracinio nusižengimo tyrimas dėl žvejybos draudžiamu būdu. Gavę daugiau informacijos, pareigūnai nuvyko pas įtariamąjį. Šis aplinkosaugininkams pat atidavė 8 žvejybinius tinklus. Papildomai apžiūrėjus ūkinę patalpą, rastas dar vienas statomasis tinklas ir dvi kilpos gyvūnams gaudyti.

Vyrui surašyti trys administracinio nusižengimo protokolai. Už neteisėtą žvejybą jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų, už neteisėtų įrankių laikymą – bauda iki 200 eurų. Už neteisėtą kilpų laikymą – bauda nuo 300 iki 860 eurų. Visi neteisėti įrankiai paimti.

Trečiadienį anksti ryte kilo gaisras Kelmės kultūros centre. Apie gaisrą septintą ryto suveikus signalizacijai, pranešė darbuotoja.

Patalpos buvo stipriai uždūmintos, gelbėtojams teko net pusantros valandos ieškoti gaisro židinio.

Galiausiai paaiškėjo, kad degė garso operatoriaus patalpa ir kėdės žiūrovų salėje. Iš ten ugnis išplito salės lubomis, užsidegė apšiltinimo medžiaga. kėdės bei apdailos plokštės. Per gaisrą sudegė garso
ir vaizdo įranga, baldai, apdegė sienų apdaila. Žiūrovų salėje apdegė kėdės, kitos patalpos stipriai aprūko ir buvo sulietos vandeniu. Apdegė ant stogo sumontuota rekuperacinė sistema.

Baimintasi, kad neužsidegtų stogas. Gaisrą malšino net devynios ugniagesių autocisternos. Apie 12 val. gaisras užgesintas, bet ugniagesiai dar liko budėti gaisravietėje.

Žmonės nenukentėjo. Gaisro priežastį aiškinasi ugniagesių tyrėjai.
Elektrėnų ugniagesių medžiaga

Ketvirtadienį Elektrėnų ugniagesiai pasidalijo vaizdais iš neeilinės gelbėjimo operacijos. Gautas pranešimas, kad vaikas užsimovė žiedą ir negali jo nusiimti.

Medikai padėti negalėjo, todėl vaikas su mama nuskubėjo pas ugniagesius. Gelbėtojai pamatė, kad tai – ne žiedas, o veržlė. Panaudojus pedalo kirpimo įrankį ir kampinį šlifuoklį, papuošalas buvo pašalintas. Berniukas nenukentėjo.

Utenos policija paviešino medžiagą apie dramatišką žvejo gelbėjimo operaciją Alaušo ežere. Gelbėtojų automobilis užklimpo likus dviem šimtams metrų iki ežero. Ugniagesys čiupo gelbėjimo ratą ir prisirišęs virvę bėgo ledu iki skęstančio žvejo, šis buvo už trijų šimtų metrų nuo kranto. Gelbėtojas pats įlūžo keturis kartus, bet pasinaudojęs smaigais, greitai išlipo. Galiausiai įšokęs į eketę, uždėjo skęstančiajam gelbėjimo ratą. Sušalęs žmogus jau nekalbėjo.
Ištrauktas vyras buvo paguldytas ant rogių ir nutemptas į krantą. Paskui virve partemptas šalia buvęs jo draugas.

Vilniuje, Subačiaus rajone, sulaikytos dvi moterys: viena pirko narkotikų, kita – prekiavo kvaišalais. Per kratą jaunos moters bute rasta apie 200 folijos lankstinukų su milteliais. Spėjama, kad tai – narkotikai. Be to Aptikta apie 500 eurų, greičiausiai gautų už parduotus kvaišalus. Abi jaunos moterys uždarytos į areštinę.

Penktadienį pranešta, kad Marijampolės Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai sulaikė kaunietį, įtariamą dideliais ir labai dideliais kiekiais platinusį narkotikus.

Prienų rajone rasta įtariamojo naudota slėptuvė. Ten buvo užkasta virš 1,5 kilogramo kokaino, jo rinkos vertė viršija 150 tūkst. eurų.
Per kratas rasta daugiau nei 23 tūkstančiai eurų grynųjų. Įtariama, kad tai pinigai, gauti nusikalstamu būdu.

Dėl neteisėto didelio kiekio narkotikų laikymo, turint tikslą juos platinti, įtariamajam gresia nuo 10 iki 15 metų laisvės atėmimo.
Marijampolės apylinkės teismo sprendimu įtariamajam skirta griežčiausioji kardomoji priemonė - suėmimas 2 mėnesiams.