„Vienas jaunystės pasiekimų – įsitraukimas į visuomenę veiklą, kuri prasidėjo dar nacių okupacijos laikais, o tęsėsi ir vėliau“, – prisiminė V. Adamkus ir papasakojo, kaip tada jie su draugais leido pogrindžio jaunimui skirtą laikraštį. Deja, revoliucinės idėjos jo draugams baigėsi tragiškai, o tokios pat lemties Jo Ekscelencija V. Adamkus išvengė tik dėl aplink buvusių gerų žmonių.

Jis minėjo, kad paslapčia veikti darbai jam padėjo suprasti, kas yra tautiškumas, tautos ir laisvės paneigimas.

Vėliau visuomeninio darbo vis daugėjo. Paklaustas, kaip jam rasdavo laiko, prezidentas teigė tikslaus atsakymo nežinantis: „Daug veiklos būdavo šventadieniais, rinkdavomės vakarais. Vėliau sukūrėme šeimas, vedėme, tai dažnai nukentėdavo antrosios pusės. Mano mylimoji Alma irgi ne vieną vakarą yra praleidusi viena, tačiau ji palaikė mane ir netgi padėdavo siekti užsibrėžtų tikslų“, – prisiminė V. Adamkus.

Prisiminęs vaikystę, jis tvirtino, kad labai didelį įspūdį jam yra palikęs rusų kalbos mokytojas vokietis Šileris, kuris kažkada davė savaitę ir paprašė išmokti „Pesnia o Staline“. „Kaip dabar atsimenu, esu pakviečiamas pirmas: buvau ir klasės seniūnas, ir pavarde Adamkavičius. Turiu deklamuoti, tačiau atsistojęs tyliu. Mokytojas man pasako, kad pradėčiau, o aš toliau tyliu. Mano klasės draugai man jau pirštais parodė grotas, tačiau net tai manęs nepaveikė. Tada Šileris man parašė pirmą ir vienintelį mano gyvenime kuolą“, – prisiminė V. Adamkus.

Nepriklausomybės 25-mečio proga DELFI TV pristato projektą „Mano pergalės kelias“, kurio metu išgirsite apie 25 Lietuvos vėliavas ir jų savininkus.

Projekte atskleidžiamos asmeninės istorijos apie laisvų žmonių pasiekimus ir lietuvišką trispalvę. Projekto tikslas – parodyti, kad kiekviena Lietuvos vėliava yra skirtingo žmogaus istorija, talpinanti aistrą ir užsidegimą, vertus prisiminti darbus bei pasididžiavimo savo šalimi jausmą.

Vėliavų savininkus, aistringus savo srities profesionalus, kalbina ir istorijomis su jumis dalinasi Rimvydas Valatka.