Žmonės labai mėgsta kalbėti apie tris dalykus – orą, sportą ir pinigus. Kad būtų įdomiau – visas šias tris temas sujukime į vieną: pakalbėkime apie tai, kaip sportininkų pinigai išlekia į orą.

Profesionalus sportas pelninga veikla, jeigu pasirinkai teisingą sporto šaką. Išskyrus akmenslydžio akmenų pardavėjus. Kiek jie uždirba? Kuo jie gyvena? Kas jie tokie? Kai kurie atsakymai tiesiog užšluojami. Jeigu pasirinkai mažiau pelningą sportą kaip šaškės ar disko metimas gal ir neuždirbsi labai daug pinigų, bet, kaip rodo lietuviški pavyzdžiai, į aukštąją politiką kelias atviras.

Turtingiausiųjų tautiečių 500-uke randame ne vieną dešimtį mūsiškių, kuriems milijonus sukrovė būtent sportas. Tiesa, turtingiausių dvidešimtukui pinigus dažniau neša ekSportas ar tranSportas, bet kiek toliau pasipila ir būtent sporto aikštelėje kapitalą susikrovę atletai.

Jeigu statistinis 25 metų lietuvaitis yra neseniai užbaigęs mokslus ir stengiasi įsitvirtinti darbo rinkoje, jo bendraamžis Jonas Valančiūnas jau yra uždirbęs bent 36 milijonus eurų. Kai trečiakursis galvoja kaip už 15 eurų susimokėti už baraką ir dar alaus atsigerti, jo bendraamžis Domantas Sabonis jau turi 2,4 mln. eurų. Krūvomis milijonų gali pasigirti tiek vyresnė atletų karta – Ilgauskas, Sabonis, Marčiulionis, Kasparaitis, tiek jaunoji – Motiejūnas, Kuzminskas, Jankūnas. Dominuoja krepšininkai, kurie vaikystėje rinkdamiesi sportą įveikė dilemą – ar uždirbti dešimtis milijonų eurų ar gauti „Hummel“ čekius už 200 eurų, kuriais apdovanojami geriausi šalies futbolininkai.

Taip, profesionalus sportas tapo neįtikėtinai gerai apmokama veikla. Bet, kaip nelietuviškai ir ne apie pinigus dainavo grupė Queen, „easy come, easy go“ – yra ir juodoji tokių didelių pinigų pusė. Neįtikėtinai didelė dalis tokių jaunų supermilijonierių neatlaiko išbandymo ir susigadina gyvenimus. Skaičiai kraupūs. Tyrimas parodė, kad per dvejus metus nuo karjeros pabaigos bankrutuoja arba su finansiniais sunkumais susiduria 80 proc. visų NFL žaidėjų, o per 5 metus nuo karjeros pabaigos bankrutuoja net 60 proc. NBA krepšininkų.

78 proc., 60 proc., – čia didesnė bankroto tikimybė nei asmeninius finansus planuojant pagal principą – imu greituką, perku loterijos bilietus, kas lieka prageriu, priduodu butelius ir mėnesio gale žiūriu, ar užteks bilietams, ar reikia naujo greituko. Tai kur gi iškeliauja sportininkų pinigai? Visur. Čia net netinka pasakymas „kur tik neiškeliauja“. Nes iškeliauja visur.

Viena iš labiausiai piniginę išsausinančių priežasčių – skyrybos. Tikrai brangus hobis. Legendinis Michael Jordan nebuvo sudaręs vedybų sutarties, todėl jam šis malonumas kainavo nei daug, nei mažai – 168 milijonus dolerių. Bet buvo ir apdairesnių krepšininkų – štai kita NBA legenda Dikembe Mutombo atšaukė vestuves jų išvakarėse, kai jo „išrinktoji“ atsisakė pasirašyti vedybų sutartį.

Kita svarbi išlaidų eilutė – nesantuokinės meilės vaisiai. NBA legenda Shawn Kemp čia yra vienas geriausių – 7 vaikai su 6 skirtingomis moterimis. Amerikietiškojo futbolo žvaigždė Antonio Cromartie išgarsėjo ne tik savo įspūdingais sugebėjimais gynyboje, bet ir kuriozišku vaizdo įrašu, kuriame mėgina prisiminti visų savo vaikų vardus. Bet tai dar ne geriausias pasiekimas. Kęstučio Pūko garbės ordinas keliauja amerikietiško futbolo žvaigždei Travis Henry. 11 vaikų su 10 skirtingų moterų. Ir taip apmaudu – varė Travis be klaidų – vienu metu buvo 9 su 9. Bet vat ėmė žmogus ir susigadino idealią statistika.

Bet pinigus siurbia ir kiti dalykai. Štai keletas eilučių ir bankrutavusios bokso legendos Mike Tyson išlaidų knygos: nuo 1995 iki 1997 metų už telefono ir peidžerio paslaugas – po 230 000 USD per mėnesį; 400 000 USD už gimtadienio šventę; Didelės sumos tigrų išlaikymui. Gimtadienį ir tigrus galima suprasti. Klausimas kiek žinučių reikia siųsti, kad už peidžerio paslaugas gautum 230 tūkstančių sąskaitą?

Kita bankrutavusi bokso legenda Evander Holyfield (tarp kitko, 11 vaikų su 9 moterimis) mokėjo komunalinius už tokius nemenkus rūmus Atlantoje: 5000 kv. m., 109 kambariai, 17 vonios kambarių, 3 virtuvės ir 2 boulingo salės. Jei šaltesnė žiema, tai „Atlantos energija“ visai nemenką sumą turėjo išstatyt. NBA legenda Scottie Pippen, nors ir nebankrutavo, bet jam irgi truputį nepaėjo investicijos – už 4 milijonus nusipirko lėktuvą, kuris pasirodė, kad net neveikia. Teko dar milijoną sumokėti už jo remontą.

Tačiau išties išskirtinis išlaidautojas yra kitas buvęs NBA krepšininkas DeShawn Stevenson, kuris sugalvojo, kad pinigus turbūt geriausia būtų apsaugoti namuose įsirengiant bankomatą. Labai įdomu, kaip dažnai inkasatoriai atvažiuoja papildyt pinigų ir kiek bankas ima mokesčių už naudojimąsi bankomatu. Įdomus faktas – elgsenos ekonomikos studentai atliko tyrimą ir nustatė, kad dažniau bankrutuoja tie krepšininkai, kurie rungtynių metu mėgsta dažnai mėtyti iš tritaškio.

Gavau kamuolį ir išleidau.

Užsienis – užsieniu, o kaip sekasi su pinigais sportininkams tvarkytis Lietuvoje? Blogai, bankomato bute, kiek žinoma, dar nė vienas neturi. O jei rimčiau, tokių neįtikėtinų istorijų, kokias ką tik skaitėte nedaug, bet keletas yra.

Gintaras Einikis. Tiesiog praleidžiame ir einame toliau.

Kitas krepšininkas – Dovydas Redikas. Talentingas krepšininkas. Taip ir susikrovė savo didžiausius turtus. Tiksliau susirado draugę – Astą Valentaitę vien todėl, kad buvo krepšininkas. O po to iš jos vogė tris metus. Kuo ne verslas nuo nulio? Kuo ne investicija? Dar pasižymėjo, kai žaisdamas Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ ekipoje ištuštino komandos taupyklę, į kurią pinigus mesdavo baudų nepataikę žaidėjai. Hm, čia galima sakyti, kad komanda pakišo jam kiaulę… taupyklę? Dabar turi kontraktą su Graikijos klubu, bet negali žaisti, nes Lietuvoje jam skirtas namų areštas.

Renaldas Seibutis yra vienas nesėkmingiausių savo uždirbtų pinigų investuotojų – perdavė savo kaimynui, buvusiam bankininkui, 236 000 eurų, kurie turėjo būti investuoti į įvairius nekilnojamo turto projektus. Bankininkas vežiojo jį po įvairius atsitiktines statybas ir aiškino, kad čia viskas Seibučio. Tai tas pinigų perdavimas nebuvo rezultatyvus, nes Renaldas tiek tuos pinigus ir tematė. Geriau būtų pats banką atidaręs. Būtų toks nedidelis bankas – „SEButis“.

Panašiai nekrito ir Jonui Valančiūnui. Jis, kartu su kitu krepšininku Mindaugu Katelynu planavo pirkti žemės sklypą Vilniaus draustinyje. Viskas būtų buvę gerai, jei ne tai, kad sklypas buvo suformuotas nelegaliai. Todėl po to teko abiems krepšininkams bylinėtis dėl 130 tūkstančių eurų užstato.

Nelabai yra pasisekę ir Robertui Javtokui – teismas yra pripažinęs, kad Javtokas neteisėtai nutraukė sutartį su savo tuometiniu agentu ir jam turi sumokėti nei daug, nei mažai – 325 000 eurų baudą. Na, čia Javtokui su baudom vėl nepasisekė…

Turbūt kiekvienas mūsų bent kartą yra pavydėjęs sportininkams tų kosminių pinigų. Bet kartu su pinigais atsiranda ir šimtai pagundų, dešimtys netikrų draugų, prielipų ir sukčių, su fantastiškais investicijų pasiūlymais, su pinigais ateina ir noras kartais paoptimizuoti mokesčius. Su dideliais pinigais ateina ir didelė atsakomybė. Tad norisi mūsų sportininkams, kad trenerio riksmą „ką darai, ką darai, ką darai“, jie girdėtų ne tik aikštelėje, kai laiku neatiduoda paso, bet ir gyvenime.

Plačiau apie sportininkų finansines bėdas ir nesėkmių ruožus už aikštelių ribų naujausiame laidos „Laikykitės ten su Andriumi Tapinu“ epizode.