– Jūs vienos televizijos, kurios pavadinimo aš čia negaliu minėti, nes nutrenks perkūnas, laidai esate sakiusi: „Kuo sudėtingesnis spektaklis, tuo didesnių kiaušų man reikia.“

D. Ibelhauptaitė: Totaliai.

– Totaliai?

D. Ibelhauptaitė: Taip. Čia kai ligoninėj gulėjau, jau prie mirties. Manau, kad tikrai, nes pats mastelis pastatymų yra labai didelis. Yra labai sudėtinga, nes labai daug reikia suvaldyti skirtingų darbų. Opera – meno sintezė. Čia susiduria ir dailė, ir vokalas, ir aktorystė, ir choreografija, ir apšvietimas. Visiems turi duoti atsakymą į jų klausimus. Prie didelio pastatymo, pavyzdžiui, „Fausto“ dirbo trys šimtai žmonių. Tai įsivaizduojat, ateina trys šimtai žmonių ir nori iš tavęs sužinoti, kaip viskas turi būti. O kartais tu pats nežinai.

– Dažniausiai turbūt nežinai.

D. Ibelhauptaitė: Reikia kažkaip išlaviruoti toje situacijoje. Režisūra – vyrų profesija.

– Mūsų bendras pažįstamas Andrius Užkalnis restoranus matuoja žąsimis. Jūs operas matuojat kiaušais, galima taip sakyti?

D. Ibelhauptaitė: Manau, kad režisieriaus kiaušais.

– Gerai, tai „Faustas“, kiek kiaušų? Iš penkių.

D. Ibelhauptaitė: Aš sakyčiau – devyni su puse.

– Iš penkių? Čia toks įdomus darinys.

D. Ibelhauptaitė: Na, keturi kablelis devyni.

– Gerai, o „Pelėjas ir Melisanda“?

D. Ibelhauptaitė: Manau, būtų kokie keturi, nes choro nėra. Žmonių mažiau, tiek „parintis“ nereikia.

– Beje, dėl tos pačios operos „Pelėjas ir Melisanda“ esate pasakiusi tokį įdomų dalyką, kad populiarias operų partijas gali atlikti šimtai skirtingų atlikėjų, o yra operų, kur gali tik keliolika žmonių pasaulyje atlikti. Kodėl taip yra?

D. Ibelhauptaitė: Todėl, kad jeigu tai yra retai statomas kūrinys, nėra poreikio turėti labai daug žmonių, kurie išmoksta tą partiją. Pavyzdžiui, „Karmen“ ar „Don Žuanas“ turi labai daug pastatymų, todėl yra labai daug solistų, kurie tai gali daryti. „Pelėjas ir Melisanda“ man buvo visiškai kritinė situacija, nes solistui dingo balsas. Galvojau, tuoj čia apskambinsime visus ir išaiškėjo, kad tik aštuoniolika žmonių pasaulyje atlieka šitą partiją ir reikia, kad atvažiuotų rytoj. Surasti buvo neįmanoma. Buvo lengviau padaryti taip, kad solistas praradęs balsą uždainuotų, negu surasti naują žmogų.

– Gerai, o kaip galima padaryti, kad solistas praradęs balsą uždainuotų?

D. Ibelhauptaitė: Jam duoti absoliučiai „pefect-combo“ vaistų.

Pokalbį su Marijumi Mikutavičiumi galite žiūrėti „Laisvės TV“ YouTube kanale arba paspaudę šią nuorodą – http://bit.ly/Mikutavicius

Pilną „Laikykitės ten“ laidą žiūrėkite čia: http://bit.ly/2ixdZwD