Vienomis seniausių laikomų žuvų nykimas jaudina ir kitas Europos valstybes, todėl nuolat bandoma eršketus vėl įveisti, – apie šių būdų efektyvumą vasario mėnesį organizuotoje KABLYS.lt konferencijoje kalbėjo Žuvininkystės tarnybos Simno, Laukystos ir Rusnės žuvivaisos biuro viršininkas, biologas Valdas Gečys ir Lietuvos meškeriotojų sąjungos pirmininkas Saulius Mikalauskas.

V. Gečys pasakojo, kad paskutinis eršketas Lietuvoje sugautas 1975 metais, iki šios datos eršketų sugavimai kryptingai retėjo. Paskutinis rimtas žvejų verslininkų „pasispardymas“ – 1936 metais sugautos 5 tonos karališkų žuvų. Eršketai visais laikais buvo trokštamas grobis, žvejai mėgėjai juos iki šiol vertina dėl įdomių kovų, o verslininkai – dėl brangių ikrų.

Egzotiškos žuvys buvo pergaudomos visose valstybėse, todėl eršketų atkūrimo problema aktuali ne tik Lietuviams. Paskutiniais metais karališkų žuvų įveisimui skiriama didelė Europos Sąjungos parama, be to, vilčių teikia valstybių bendradarbiavimas žuvininkystės klausimais. Įveisti eršketus Lietuvos vandenyse mėginama nuo 2011 metų, tačiau rezultatai nei žvejų mėgėjų, nei gamtos entuziastų nedžiugina. Kol kas įveisti eršketai delsia ir grįžti į Lietuvos upes neskuba.

Ką apie eršketų išteklių atkūrimo galimybes mano Lietuvos meškeriotojai ir kokias prognozes numato žuvininkystės ekspertai, žiūrėkite KABLYS.lt Gyvai konferencijoje.