„Patikrinome Nemuno upę ties Alytumi, matėme kelis žvejus, kurie žvejojo tvarkingai, turėdami megėjų žvejybos vidaus vandens taisyklių leidimus. Taip pat patikrinome Peršėkės upę ties Balbieriškiu, kur žvejojo apie 30 žvejų. Vienas iš jų leidimo neturėjo, todėl jam buvo surašytas administracinio nusižengimo protolokas ir bus skirta bauda“, – patikrinimo rezultatus apibendrino Saulius Kudžma, Alytaus Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas.

Vykdant akciją „Lydeka 2019“ Alytaus regione fiksuoti 3 šiurkštūs mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimai, pasakoja aplinkosaugininkas.

„Šiais metais esame užfiksavę 3 pažeidėjus, kurie padarė šiurkščius megėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimus, tai yra žvejojo su gyva žuvele. Vienas pažeidėjas nustatytas Veisiejų ežere (Lazdijų r.), kitas Kabelių tvenkinyje (Varėnos r.), žvejojęs 5 palaidynėmis, o trečias Čepeliūnų tvenkinyje (Varėnos r.). Žvejys turėjo sugavęs ir lydeką, todėl už tai bus pateiktas ieškinys, kuris siekia 145 Eur. Už tokį žvejybos būdą gresia baudos nuo 120 iki 300 Eur. su pažeidimo padarymo įrankių konfiskavimu“, – pasakojo aplinkosaugininkas.

Aplinkosaugininkai primena, kad siekiant apsaugoti lydekų populiaciją, prieš jų nerštą ir neršto metu, t. y. nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d., lydekas žvejoti draudžiama. Šis draudimas galioja visuose Lietuvos Respublikos vandens telkiniuose (išskyrus privačius tvenkinius ir kūdras) ir yra taikomas tiek žvejams mėgėjams, tiek verslininkams.

Per visą lydekų žvejybos draudimo laiką aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai vykdo sustiprintą vandens telkinių kontrolę.

Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos (AAD) primena, kad nuo sausio 1 d. iki balandžio 20 d. yra draudžiama žvejoti masalui naudojant žuvelę (išskyrus žvejybą Kuršių mariose ir žvejybą su žuvies gabalėliu)

Visoje Lietuvoje ir toliau yra vykdoma žvejų mėgėjų kontrolę. Aplinkosaugininkai ragina Pastebėjus brakonieriavimo atvejus, gyventojus ir žvejus nelikti abejingais ir apie juos nedelsiant pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.