Kaip ir visos ankstyvosios monarchijos, taip ir karaliaus Mindaugo Lietuva buvo itin nestabilus politinis darinys. Kovos dėl valdžios karštį Mindaugo valdomoje valstybėje atspindi Livonijos kronikininko į karalienės Mortos lūpas įdėtas pasakymas apie Mindaugo seserėną: "Treniota, tas beždžionė, nori tave apgauti".

Treniota, susitaręs su Nalšios kunigaikščiu Daumantu, nužudė ne tik Mindaugą, bet ir jo sūnus. Neliko nei Mindaugo dinastijos, nei krikščioniškos Lietuvos karalystės.

Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dekanas prof. Rimvydas Petrauskas sako, kad perkeltine prasme Lietuva visiems laikams išlieka monarchija: "Mindaugo padėtas pamatas Lietuvos politinei struktūrai pasirodė pats gyvybingiausias, pergyvenęs ir atmintį apie jį patį."

Apie laidų ciklą

Nuo Parbaus, karaliaus Mindaugo pasiuntinio popiežiaus dvare XIII a. viduryje, iki Eimunto Nekrošiaus - XXI a, toje pačioje Italijoje esančios Vičencos teatro Olimpico meno vadovo - Lietuva ne tik keitėsi, atsiverdama vėjams iš Europos, bet ir pati aktyviai keitė Europos veidą.

Šiame laidų cikle atskleisime, ką žinome ir prisimename apie istorines Lietuvos asmenybes, pakeitusias ne tik mūsų šalies, bet Europos gyvenimą, suteikusias tam sunkiai apibrėžiamam europietiškumo fenomenui lietuviškų bruožų, atspalvių, kvapų.