11 žurnalistikos studentų pristato savo gimtuosius Lietuvos miestus ir siekia išsiaiškinti, kuris gi iš jų europietiškiausias. O pažvelgti šiek tiek giliau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio jiems padeda neregintys svečiai. Radviliškį ir Radviliškio rajoną pristato būsima žurnalistė Aistė bei jos viešnia - potyrių centro „Dialogas tamsoje“ instruktorė Oksana.

Socialinė politika ir užimtumas – vienas iš svarbiausių Europos Sąjungos prioritetų. Pagal gyvenimo kokybės rodiklius Europos Sąjungos šalys pirmauja pasaulyje. Tačiau Briuselis siekia ir toliau mažinti skurdą bei apsaugoti neįgalius žmones. Ar šios iniciatyvos pasiekė ir Lietuvos provinciją, domėjomės Radviliškio parapijos bendruomenės socialinių paslaugų centre.

Visas gyvenimas Radviliškyje neatsiejamas nuo geležinkelio, tačiau vienas traukinio vagonas primena ir svarbų visos Lietuvos istorijos puslapį – puslapį tragišką, kai iš visos Lietuvos geležinkeliais riedėjo į Sibirą tremiami žmonės. Radviliškio geležinkelio stotyje įrengtas tremtinių vagonas-muziejus, kur miesto garbės pilietė Stasė Janušonienė papasakos apie sovietinio košmaro dešimtmečius, kuriuos jai teko išgyventi tolimoje tremtyje.

Kitas sovietmečiu nepalūžusio žmogaus pavyzdys – fizikos mokytojas veteranas iš Radviliškio Vaižganto gimnazijos. Viktoro Karmono vadovaujami moksleiviai iš Leituvos skynė aukščiausius apdovanojimus lėktuvų ir raketų modeliavimo varžybose Sovietų Sąjungoje, o Lietuvai atgavus nepriklausomybę ir Europoje bei visame pasaulyje.

Po apsilankymo aviamodeliavimo muziejuje mokyklos koridoriuje įvyko neplanuotas ir nesurežisuotas susitikimas – pasirodo, mokytojas V. Karmonas buvo ir laidoje sutikusios dalyvauti žinomos aktorės Aušros Štukytės klasės auklėtojas. Jaudinantį sugrįžimą į mokyklos suolą lydėjo ir nuoširdus pašnekesys prie traukinio bėgių, kur Aušra atskleidė, kokius giluminius dalykus slepia šis miestelis prie gelžkelio.

Kelionę po Radviliškio apylinkes projekto „Nematyta...“ komanda pradėjo Daugėlaičių kaime, kur toliau mokėsi lėtinti gyvenimo tempą ir nepražiopsoti tikrų vertybių. Šįkart mokytojomis tapo bitės, kurios savo dūzgimu specialiai įrengtame bičių terapijos namelyje grąžina žmogui pusiausvyrą ir dvasinę ramybę.

Toliau kelias pasuko į Minaičius, kur 1949-ais metais įvyko visos Lietuvos partizanų vadų suvažiavimas, įkuręs Lietuvos laisvės kovos sąjūdį ir vasario 16-ą dieną paskelbęs deklaraciją – konstitucinės reikšmės dokumentą, liudijantį Lietuvos valstybės tęstinumą okupacijos sąlygomis. Sodyboje, kur buvo įrengta slapta partizanų žeminė, duris atvėrė pasipriešinimo kovų muziejus, o apie istorinius įvykius pasakoja sodybos šeimininkė ir partizanų suvažiavimo liudininkė Julija Mikniūtė-Petrėtienė.

Po „Michelin“ žvaigždės vertų pietų - nepatikėsite, kur - Baisogalos kavinėje dvi keliauninkės užsuko į šiame Radviliškio rajono miestelyje įsikūrusį LSMU Gyvulininkystės institutą. Be gausybės europinio ir pasaulinio masto mokslinių tyrimų ši istoriniame dvare įsikūrusi mokslo įstaiga išsikėlusi sau ir dar vieną tikslą - saugoti, auginti ir puoselėti lietuviškus žemaitukus. Tai vertinga žirgų veislė, ypač tinkanti vaikų sportui ir hipoterapijai jodinėjant be balno, kuo netrukus turėjo progą įsitikinti laidos viešnia Oksana.

Nepaprastai spalvotą dieną merginos užbaigė Vėriškių kaimo bendruomenėje, kur mokėsi kepti spalvotus keksiukus su vietos entuziastėmis, atskleidusiomis receptą, kaip pilką provincijos gyvenimą paversti švente. Radviliškio, Daugėlaičių, Minaičių, Baisogalos ir Vėriškių optimizmo pamokos Lietuvai – DELFI TV laidoje „Nematytas Radviliškis“.