1985 m. E.Nekrošiaus spektaklius Vilniuje pamatęs žymus amerikiečių rašytojas Arthuras Milleris paliko legendą apie savo įspūdį: "Tas Nekrošius - tikriausiai genijus". Ilgainiui Lietuvoje susiformavęs Nekrošiaus teatras tapo Europos kultūros fenomenu, režisieriui nesistengiant pasikeisti ar prisitaikyti prie kitų kultūrų suformuotos publikos.

E.Nekrošius visada statė daug rusų klasikos - yra sukūręs spektaklius pagal beveik visas A.Čechovo pjeses, taip pat pagal A.Puškiną, N.Gogolį, ėmėsi repetuoti ir spektaklį pagal A.Puškino "Borisą Godunovą". Bet šiuo metu režisieriaus požiūris į rusų kultūrą keičiasi:

"Anksčiau būčiau sakęs, kad tai labai artima kultūra - man, Lietuvai. Bet paskutiniu metu mano požiūris labai smarkiai keičiasi. Ir nieko negali sau padaryt. Keičiasi nuomonės ir apie rusų teatrą, ir apie rusų kiną, visą rusų kultūrą. Nors aš pats galbūt nenorėčiau, bet jausmas pradeda priešintis. Tai sunku paaiškinti. Pradedi laikytis distancijos. Nuo to, ką anksčiau aklai, vienareikšmiškai aukštino ne tik Lietuva, bet ir Baltijos ar kitos šalys. Rusų kultūrą aukštinome net nužemindami savo kultūrą. Žiūrėdavom į rusų kultūrą iš liokajaus, iš mažesniųjų pozicijos. 'Tai mūsų vyresnysis brolis', - kalbėjo propaganda, kurios turėjom klausyt ir tikėt. Taip ir darėm. Nesakau, kad visi.", - sako režisierius E.Nekrošius.

Šiemet, minint 250-ąsias Lenkijos viešojo teatro metines, Eimuntas Nekrošius Varšuvos nacionaliniame teatre režisuos Adomo Mickevičiaus „Vėlines“.

Apie laidų ciklą

Nuo Parbaus, karaliaus Mindaugo pasiuntinio popiežiaus dvare XIII a. viduryje, iki Eimunto Nekrošiaus - XXI a, toje pačioje Italijoje esančios Vičencos teatro Olimpico meno vadovo - Lietuva ne tik keitėsi, atsiverdama vėjams iš Europos, bet ir pati aktyviai keitė Europos veidą.

Šiame laidų cikle atskleisime, ką žinome ir prisimename apie istorines Lietuvos asmenybes, pakeitusias ne tik mūsų šalies, bet Europos gyvenimą, suteikusias tam sunkiai apibrėžiamam europietiškumo fenomenui lietuviškų bruožų, atspalvių, kvapų.