Užsukti pas dominikonus projekto komandą paskatino su degančiu fakelu žaidžiantis keistas šuo šalia bažnyčios esančioje Vašingtono aikštėje. Prieš tai gidė Giedrė supažindino koleges su ten įamžinta garsiąja JAV Valstybės departamento deklaricija, kuria Vašingtonas atsisakė pripažinti sovietinę Baltijos šalių okupaciją 1940-aisiais.

Laidoje taip pat sužinosite, kur sovietiniam režimui ištikimi veikėjai buvo įsirengę 200 kvadratų prabangius butus su teniso kortais kieme ir kambarėliais tarnaitei pailsėti.

Na, o istorinę ir vizualią buvusio Lukiškių priemiesčio panoramą apžvelgsime nuo vieno iš „Vilniaus vartų“ dangoraižių stogo kartu su knygos „Lukiškės: nuo priemiesčio iki centro (XV – XX a. pradžia)“ autoriais.

Kur prasideda ir baigiasi laisvė? Šis leitmotyvas lydi visą antrąjį „Gatvių istorijų“ sezoną, kuris dedikuojamas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui. Pasvarstyti, ar asmeninė laisvė privalo turėti ribas bei koks jos santykis su visuomenės ir valstybės laisve, visiems jau puikiai pažįstamas moterų trio šįkart keliauja į kadaise Lukiškių priemiesčiu vadintą Vilniaus rajoną, kur šios kertinės vertybės atsiskleidžia itin kontrastingai.

Projektą „Gatvių istorijos“ finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.