Kalbėdama apie darnų vystymasį ekonomikoje, kuri, anot pašnekovės, beveik visa yra pagrįsta žmonių vartotojiškumu, specialistė pabrėžia, kad sunku įsivaizduoti verslą, kuris nenaudotų išteklių.

„Šiandien turbūt kiekvienas žmogaus judesys yra susijęs su ištekliais. Ir verslas mūsų gyvenime padeda daryti tuos judesius, daro mūsų gyvenimą patogesnį. Verslas iš esmės yra tobulas gėris. Pavyzdžiui, verslas man išleidžia knygą, verslas atneša valgyti, sukuria automoblį ir t.t. Verslas turbūt nėra tas blogasis, kaip mes kartais bandome pasakyti“, – teigia pašnekovė.

A. Alijošiutė-Paulauskienė įsitikinusi, kad kalbėdami apie darnų, atsakingą verslą, mes neturėtumėme apie jį kalbėti, kaip apie tokį verslą, kuriam nerūpėtų nauda ar pelnas.

„Mes kalbame apie tokį patį verslą, tik suvokiantį pagrindinę savo atsakomybę – šaindien naudoti išteklius taip, kad neprikurtų problemų ateityje, – pasakoja pašnekovė. – Ilgą laiką verslininkai dirbo tarsi kažkokioje uždaroje erdvėje. Pavyzdžiui, buvo neaišku, iš kokios šalies atsveža išteklių, ar ten nėra išnaudojami žmonės, niokojama gamta. Svarbiausia buvo tai, kad iš atsivežtos pigios žaliavos jie čia galės pigiai gaminti.“

Laidos viešnia sutinka su tuo, kad įmonėms šiandien deklaruoti tai, jog yra atsakingas verslas, tiesiog apsimoka, nes pasaulis, anot pašnekovės, per pastaruosius 15 metų labai pasikeitė. Tačiau daug svarbiau, tęsia pašnekovė, suvokti verslo daromą poveikį.

„Jeigu spausdinu knygas, tai turėčiau suvokti, kur aš darau didžiausią poveikį ir kur jis gali būti kritinis. Tai nereiškia, kad dabar aš knygas turiu pradėti spausdinti ant papiruso ar panašiai, – sako A. Alijošiutė-Paulauskienė. Darnus vystymasis ir yra aplinkosauginių, socialinių ir ekonominių dalykų derinimas. Ir čia tokio recepto, kurį galėčiau duoti verslininkams, sakydama, imkite ir visi dabar pagal jį darykite, nėra.“

Visą pokalbį su A. Alijošiute-Paulauskiene stebėkite vaizdo įraše.

Sekite naujienas vadovams kartu! Prisijunkite prie „Boso valandos su S. Jovaišu” paskyros socialiniame tinkle „Facebook”!

Užsiregistruokite „Boso valandos“ naujienlaiškiui. Jame naujausia informacija vadovams, kurie nori tobulėti: aktualūs straipsniai savišvietai ir saviugdai, Sauliaus Jovaišo įžvalgos įvairiomis temomis ir atsakymai į jūsų užduotus klausimus, vaizdo reportažai ir, žinoma, naujausios „Boso valanda“ laidos. Ieškokite Facebook.com/BosoValanda.