Norintiems pradėti riedėti, bet nežinantiems nuo ko pradėti, savo patirtimi ir įžvalgomis dalinasi „Terrasport“ riedučių akademijos greitojo riedėjimo treneris Viktoras Češulis.

Visų pirma – tinkamas inventorius. Specializuotose parduotuvėse tikrai atrasite jūsų kojai tinkamą riedutį. Jis būtinai turi būti tinkamo dydžio, pakankamai tvirtai apimantis pėdą ir čiurną. Bet koks laisvumas riedutyje gali tapti sunkios traumos ar pritrintų pūslių priežastimi. Tad pamirškite draugo, brolio ar dar kažkieno riedučius, kurie „tik“ pora dydžių didesni ar dydžiu per maži. Kulnas riedutyje turi būti tvirtai užfiksuotas, o pirštai neturi būti užspausti.

Atkreipkite dėmesį, kad riedučiai būna skirtingų rūšių – fitneso, greituminiai, gatvės, rampiniai ar net bekelės. Bet pradėti vertėtų nuo vadinamųjų fitneso riedučių.

Niekada nepradėkite važinėti riedučiais be apsaugų ir šalmo. Jį rinkitės tinkamo dydžio, kad nesisukiotų ant galvos ir nekristų ant akių. Šalmas yra būtinybė, kadangi neretai savo jėgas pervertinę naujokai prigula ant nugaros – juokauja Viktoras Češulis.

Taip pat nepamirškite delnų, alkūnių ir kelių apsaugų. Jos tikrai ne kartą padės išvengti rimtų ir nemalonių sužeidimų bei leis jaustis užtikrintai besimokant. Netgi jei truputi pramokote valdyti riedučius, neskubėkite atsisveikinti su apsaugomis. Atsiminkite, kad nesate nepažeidžiamas.

Apsirengti derėtų patogia kvėpuojančia sportine apranga, kuri nevaržo jūsų judesių. Būtinai dėvėkite tinkamas kojines. Jos turi būti aukštesnės negu riedučio aulas, kad nepritrintų kojų. Rekomenduotinos specialiai riedučių sportui skirtos kojinės.

Kaip pradedame riedėti

Pirmus žingsnius treneris rekomenduoja atlikti ant žolės. Apsiaukite riedučius ir tiesiog pasivaikščiokite per veją, atlikite kūno koordinaciją gerinančius pratimus, o tada ženkite ant kieto paviršiaus. Pasirinkite tinkamą erdvę pirmosioms treniruotėms. Tam puikiai tinka parko takai, tuščios automobilių stovėjimo aikštelės ar dviračių takai. Pirmosioms pamokoms rinkitės erdvesnes vietas, kad netektų pavojingai manevruoti tarp pėsčiųjų ar dviratininkų.

Išmokti balansuoti ant riedučių bus lengviau, jeigu būsite greta sienos ar kito atramos objekto. Pradėti reikėtų kiek sulenkus kelius, tarp pėdų paliekant maždaug 15 cm tarpą ir jas sustatant į V poziciją. Kūnas nuo juosmens turi būti truputį palinkęs į priekį, rankas laikykite priešais save. Viršutinė kūno dalis turėtų būti atpalaiduota, rankos laisvai judėti į priekį kartu su priešinga koja. Tai jums padės išlaikyti pusiausvyrą. Žvilgsnis turi būti koncentruotas į priekį ir stebėti dangą bei kliūtis.

Žengus pirmuosius žingsnius, gali susidaryti įspūdis, kad stovite ant itin slidžių batų, tad stenkitės išlaikyti teisingą kūno padėtį ir judėti trumpai atsispirdami. Per drąsūs manevrai gali lemti, jog riedučiai “pabėgs“ nuo jūsų ir prisėsite ant asfalto.

Perkelkite svorį ant vienos kojos ir tuo pat metu antrąja pasispirkite. Koją, kuria atsispyrėte, perkelkite pirmyn ir spirkitės kita – sveikiname, jūs jau riedate. Išmokite balansuoti ant vienos kojos, perkeldami svorį ant atraminės kojos. Darykite tai lėtai, kol jausitės užtikrintai. Kuo ilgiau išsilaikysite ant vienos kojos, tuo riedėti bus lengviau.

Dažniausias savamokslių pradedančiųjų riedutininkų stabdymo būdas – į ką nors atsitrenkti arba nugriūti. Nei vienas variantas nėra itin malonus. Tad reikėtų išmokti tinkamai stabdyti pasinaudojant ant riedučio sumontuotu standžiu. Be to ir riedėti bus kur kas maloniau, kai žinosite, jog reikiamu momentu galite sustoti.

Daugelis riedučių turi sumontuotą stabdį ant kulno. Norėdami juo pasinaudoti, išlaikydami sulenktus kelius iškiškite vieną koją į priekį ir šiek tiek atsiloškite kilstelėdami riedučio priekį, taip, kad guminis stabdis švelniai trintųsi į dangą. Tokiu būdų susimažinsite riedėjimo greitį.

Kitas paprastas būdas sustoti – statmenai perkeliant vieną riedutį už kito taip suformuojant T raidę. Svorį laikykite ant judėjimo kryptimi riedančios kojos, šiek tiek ant jos įtūpkite, o kitą koją palikite sau už nugaros ir riedučio ratukais švelniai braukite per dangą.

Palaipsniui didinkite spaudimą ant stabdančiojo riedučio kol sustosite. Tai įprasta stabdymo technika, naudojama čiuožėjų ant ledo. Kai išmoksite stabdyti tokiu būdu, būsite pasiruošę atsisveikinti su stabdžiu, esančiu ant riedučio kulno.

Riedėkite saugiai

Išmokite teisingai nugriūti. Praradus pusiausvyrą, sulenkite kelius ir rankas ištieskite į priekį, griūkite į priekį, kad pagautumėte savo svorį ant riešų apsaugų ir slyskite paviršiumi iki sustojimo.

Jeigu viską darysite laiku ir teisingai, nugriuvus atsiremsite ant kelių ir rankų apsaugų bei išvengsite sužalojimų. Išmokus riedėti greičiau bei atsisakius apsaugų, naudojama kiek kitokia griuvimo technika: praradus pusiausvyrą, gulama ant šono, kad apsaugoti kelius ir riešus nuo smūgio į dangą.

Patirtis rodo, kad griūva visi riedutininkai. Dažnai griūna ne tik naujokai, bet ir prakutę, savo jėgas stipriai pervertinę riedutininkai. Tad nepamirškime apsaugų kiekvieno pasivažinėjimo metu.

Patartina pernelyg neskubėti ir riedėjimui rinktis vidutinį greitį. Nepaisant to, kad greitai riedėti tikrai smagu, derėtų įvertinti kelyje galinčias atsirasti kliūtis, sustojimo laiką bei erdvę, reikalingą manevrams atlikti. Riedutininkas jokiu būdu negali kelti pavojaus kitiems eismo dalyviams.

Treniruokitės ir stebėkite savo progresą. Kai pajusite, kad tvirtai laikote pusiausvyrą, sugebate riedėti ir sustoti, galite pereiti prie kitų elementų – mokytis posūkių, manevravimo ar kitų stabdymo technikos būdų, ruoštis varžyboms.

Savaime suprantama, išmokti saugiai ir techniškai riedėti kur kas lengviau sistemingai dirbant su treneriu, – užbaigia greičiausiu riedutininku Lietuvoje tituluojamas Viktoras Češulis.