Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį baigė nagrinėti ne tik Lietuvoje, bet ir Švedijoje išgarsėjusios grupuotės bylą – kaltinimai dėl įvairių nusikalstamų veikų buvo pateikti keturiolikai asmenų, dar vienas jau ikiteisminio tyrimo metu buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Teisėjų kolegijai pirmininkavusi teisėja Ainora Kornelija Macevičienė paskelbė, kad kaltinamieji neveikė kaip nusikalstamas susivienijimas, nes jokių šiuos kaltinimus pagrindžiančių įrodymų byloje nebuvo pateikta. „Išskyrus kaltinime nurodytus žodžius, kad tai buvo nusikalstamas susivienijimas“, – aiškindama nuosprendžio motyvus pažymėjo teisėja.

Tačiau baudžiamosios atsakomybės beveik visiems organizuotos grupės nariams nepavyko išvengti – teismas konstatavo, kad jie į Švediją gabeno 30 kg psichotropinės medžiagos – metamfetamino, bei dar beveik 46 kg miltelių, kuriuose buvo daugiau kaip 18,5 kg metamfetamino ketino išgabenti.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad šių psichotropinių medžiagų gabenimą organizavo trys anksčiau teisti kaltinamieji. Jie savo veiklai pasirinko asmenis, kuriuos siejo nuolatiniai tarpusavio ryšiai, vaidmenų ir užduočių pasiskirstymas.

Nustatyta, kad grupuotė veikė nuo 2011-ųjų rugpjūčio iki 2012-ųjų kovo – per šį laikotarpį kaltinamieji kontrabanda iš Lietuvos į Švediją ir Daniją ne kartą gabeno bei pasikėsino gabenti labai didelius kiekius psichotropinių medžiagų. Jos buvo slepiamos šaldytuvuose.

Atliekant tyrimą iš neteisėtos apyvartos išimta daugiau 90 kg miltelių.

Daugiau apie tai skaitykite DELFI.