„Patys matome ir tą patvirtina visuomenės apklausos, atlikti tyrimai, kad ši paslauga yra naudinga ir reikalinga. Vartotojai ja pasitiki dėl duomenų patikimumo, saugumo, informatyvumo, tačiau šiuo metu nebeatitinka visuomenės poreikių, nes ši paslauga jau tiesiog moraliai paseno. Visuomenė reikalauja daugiau el. paslaugų, nori, kad turinys būtų lengviau ir suprantamiau prieinamas, dėl to ir buvo inicijuotas šis projektas“, – teigia M. Strodomskienė.

Modernizuojant šiuos elektroninius vartus į kultūros paveldą stipriai prisidės ir daugelį veiklų kartu Nacionaline Mažvydo biblioteka vykdys ir Vilniaus universitetas.

„Vilniaus universitetas rūpinsis, kad būtų aktualizuotas skaitmenintas kultūros paveldas. Bus sukuriamos aktualinimo priemonės, tokios kaip virtualus Vasario 16-osios muziejus, pažintinė programa Mokykis apie Lietuvą“, – planuojamus darbus pristatė projekto administratorė.

Jau greitai, pavyzdžiui, ieškodami elektroninėje paieškos sistemoje informacijos apie lietuvių kompozitorių, dailininką Mikalojų Konstantiną Čiurlionį, galėsite rasti ne tik tą informaciją, kuri pateikiama šiame portale, bet ir kitų atminties institucijų ir visuomenės informavimo svetainėse.

„Bus sukurtos sąsajos su LRT mediateka, E-kinu, Lietuvių kalbos informacinių išteklių sistema, kultūros paveldo duomenų sistema ir tiesiog viename lange vartotojas galės surasti jį dominančią informaciją, kuri yra skelbiama minėtuose svetainėse. Pasinaudojęs šia paieška galės iškart keliauti į tas informacines sistemas, kur yra ta informacija saugoma“, – aiškino M. Strodomskienė.

Dar vienas planuojamas atnaujinimas – žemėlapių pateikimo paslauga, kurią įgyvendinus bus galima naudotis senaisiais žemėlapiais. Jie bus suskaitmeninti ir susieti su geografinės informacijos sistemų (GIS) duomenimis. Senąjį žemėlapį galėsite uždėti ir sluoksniuoti su šiandieniniu žemėlapiu.

„Bus galima pažiūrėti, kaip seniau buvo įsivaizduojamos teritorijos ir kaip jos atsispindėdavo senuosiuose žemėlapiuose. Tai tyrėjams ir kitų sričių atstovams turėtų būti įdomi paslauga“, – sakė M. Strodomskienė.

Projekto administratorė džiaugiasi, kad visiems projekto partneriams suskaitmenus savo turimus ir saugomus kultūros paveldo objektus, jie vartotojams pagaliau bus pateikiami ne per skirtingas, bet per vieną bendrą prieigą. Toks atminties institucijų bendradarbiavimas ir pajėgų konsolidavimas skaitmeninių paslaugų teikimo srityje, anot pašnekovės, prisidės prie šių paslaugų populiarinimo ir jos taps įdomios ir naudingos ne tik mokslininkams, tyrinėtojams, atminties institucijoms, bet ir plačiajai visuomenei, moksleiviams.

Iš viso žadama sukurti 9 naujas elektronines paslaugas, parengti naują skaitmeninį turinį ir jį aktualizuoti sukuriant 3 naujas elektronines edukacines priemones. Per www.epaveldas.lt prieigą bus galima vykdyti paiešką visose didžiosiose Lietuvos duomenų bazėse. Vartotojai, ieškantys įvairių su kultūros paveldu susijusių objektų bei paslaugų, galės naudotis vieno langelio principu.