Nors bombardavimai kasdien girdėti, Donecko gyventojai sako negalintys išvykti, nes tiesiog neturi kur vykti.

„Gimiau šiame name. Kaip galiu viską palikti ir išvykti? Visų pirma, namas sudegė, viskas sudegė. Vaikai grįš po atostogų, kurios baigiasi rugpjūčio 1-ą. Jų vaikui – 10 mėnesių. Kur jiems dėtis?“, – klausia Galina Kriukova.

Vietos administracijos vadovas Valentinas Levčenka sako, kad žmonės galėtų išvykti, nes valdžia parūpina norintiems išvykti gyvenamąją vietą.

„Mes siūlėme gyventojams išvykti. Supraskite – dauguma nori likti ir saugoti namus nuo vagių“, – sakė Levčenka, fone girdintis šūviams.

Dauguma namų netoli nuo Donecko oro uosto apgriauti ar visai sugriauti, vykstant kovai tarp prorusiškų separatistų ir ukrainiečių karių.

Gyvenantieji Donecke sako nebesitikintys, kad konfliktas greitai baigsis, skundžiasi, kad iš niekur nesulaukia paramos.

„Jie daug mums žada, tačiau mažai kas daroma. Žmonės nesulaukia jokios paramos, išskyrus duoną. Tik žmonės, kuriems daugiau nei 60, šį tą gauna. Likome be darbų ir ničnieko negauname“, – teigė Marina Toržitsenka.

„Mes čia gyvename. Per Antrąjį pasaulinį karą užėjo vokiečiai. Bet jie atėjo iš vienos pusės. Dabar kovojančiųjų visur knibžda. Kas tai per karas? Jie tiesiog žudo žmones. Visą regioną sugriovė. Visk sugriovė“, – sakė 92 m. amžiaus Galina, mačiusi ir Antrąjį pasaulinį karą.

Žmonės mažai eina į lauką. Daugumai lieka tik rinkti obuolius ir uogas paliktuose namuose.

Aleksejus Kočerga su žmona nuėjo į kaimyno daržą. Kaimynas žuvo per bombardavimą prieš kelis mėnesius. Poros teigimu, rudenį gyventojams bus dar sunkiau, o vietos vaikai negali lankyti darželių ir mokyklų. Aleksejus sako nesuprantantis, kas dedasi.

„Tai ne karas. Viena pusė šaudo, paskui kita pusė šaudo. Tada tyla. Mes juokaujame, kad jie užtaiso iš naujo šautuvus arba pietauja. Parūkys ir vėl šaudys, sakome mes. Kas supranta, kas čia per karas. Niekas nepuola, nesitraukia.“

Kovos tarp prorusiškų separatistų ir ukrainiečių kariuomenės pastaraisiais mėnesiais sušvelnėjo. Bet konfliktas toli gražu nesibaigė. Kai kurių analitikų teigimu, jis gali tęstis dar metų metus.

Ukrainos ir Vakarų šalių vadovai kaltina Rusiją, kad ši remia separatistus. Šiuo metu Maskvos santykiai su Vakarais pasiekė didžiausią įtampą nuo Šaltojo karo laikų.

Rusija neigia tiekianti ginklus sukilėliams, o kaltę dėl krizės verčia Kijevui ir Vakarams.