Sekmadienį skelbta, jog esą Rusijos laivas pasiuntė nelaimės signalą, kuris pirmąsyk užfiksuotas ketvirtadienį vakare. Praėjus 14 valandų po šio signalo gavimo Stokholmo archipelage pastebėtas kitos šalies povandeninis laivas – apie tai Švedijos tarnybos paskelbė viešai.

Operacijai vadovaujantis kontradmirolas Andersas Grenstadas patvirtino, kad tuo metu, kai paslaptingas objektas buvo pastebėtas pirmuosius kartus, prie Stokholmo ir toliau Baltijos jūroje vyko švedų karinio jūrų laivyno pratybos dalyvaujant NATO povandeniniam laivui iš Nyderlandų.

Karo ekspertė Vera Efron, parašiusi knygą apie povandeninio laivo „Kursk“ tragediją ir elitines Rusijos pajėgas, mano, kad Švedijos teritoriniuose vandenyse galėjo plaukioti Rusijos karinio jūrų laivyno specialiosios paskirties pajėgos. Jos teigimu, švedai priprato, kad rusai sukiojasi jų teritoriniuose vandenyse. Jeigu jie tiesiai paklaustų Rusijos, koks yra jų plaukiojimo tikslas, veikiausiai sulauktų migloto atsakymo, o ne atviro prisipažinimo, kad vyksta specialiųjų pajėgų pratybos.  

Ekspertės nuomone, Švedijos narystė NATO reiškia, kad Baltijos jūroje daugės Rusijos karinės ir specialiosios veiklos.  

Priminsime, kad Švedijos kariškiai perėmė pagalbos signalą rusų kalba, kuris buvo pasiųstas į vieną iš stočių Kaliningrade. Tačiau Rusija tikina, kad jokių nevalstybinių ir juo labiau avarinių situacijų su Rusijos povandeniniais laivais nebuvo ir nėra.