JAV pareigūnai paskelbė nepaprastąją padėtį teritorijose, per kurias gali slinkti uraganas, o 2 mln. Floridos pietryčių pakrantėje gyvenančių žmonių rekomenduota išvykti į saugesnes vietas. Ši audra yra stipriausia iš smogusių JAV Atlanto vandenyno pakrantei per daugiau kaip dešimtmetį.

„Šita audra – tikras monstras“, – pareiškė gubernatorius Rickas Scottas, kai valstiją prasidėjus nakčiai pradėjo skalbti smarkios liūtys ir vėtros. Jis pridūrė: „Melsiuosi už visų saugumą.“ „Matthew“, slinkdamas šiauryn, apie 160 km spinduliu aplenkė pietų Floridą ir apsaugojo 4,4 mln. gyventojų turinčias Majamio ir Fort Loderdeilio teritorijas nuo pačių baisiausių audros padarinių.

„Šįkart mums pasisekė“, sakė Majamio-Deido meras Carlosas Gimenezas.

Tačiau, remiantis Nacionalinio uraganų centro duomenimis, krantą „Matthew“ turėtų pasiekti – ar pavojingai prie jo priartėti – ankstų penktadienį į šiaurę nuo Vest Palm Bičo, kuriame gyvena apie 1,1 mln. žmonių.

Po to, artimiausias 12 valandų jis turėtų slinkti toliau į šiaurę per Kanaveralo kyšulį ir Džeksonvilį. Anot sinoptikų, uraganas savaitgalį pasiektų Džordžijos ir Pietų Karolinos valstijų pakrantes, o prieš nukrypdamas į jūrą kitos savaitės viduryje galbūt vėl grįžtų į Floridą kaip atogrąžų audra.

Milijonams Floridos, Džordžijos ir Pietų Karolinos gyventojų buvo liepta evakuotis. Automagistralėse eismas buvo nukreiptas vienintele kryptimi, kad žmonės galėtų greičiau pasitraukti iš vietovių, kurioms gresia stichijos pavojus. Vien Floridoje priskaičiuojama apie 1,5 mln. žmonių, kurie turėtų palikti savo namus dėl saugumo.