Po daugelį metų trukusių atidėliojimų, išlaidų viršijimo ir klausimų dėl jo tinkamumo šiuolaikiniams karams, F-35 bus išbandytas realaus pasaulio sąlygomis.

JAV karinis jūrų laivynas suteikė žurnalistams retą progą pamatyti, kaip vienviečio F-35 versija išbandoma mūšiams.

Šiuo bandymų etapu, kuris vadinamas „integracija į flotilę“, siekiama parodyti, kad šie naikintuvai F-35, kainuojantys po 120 mln. dolerių, mūšio įkarštyje gerai bendradarbiaus kartu su kitais orlaiviais.

Teisę kurti šiuos naikintuvus, kurie dar vadinami „Joint Strike Fighter“, šio šimtmečio pradžioje laimėjo bendrovė „Lockheed Martin“. Anot jos vizijos, radarams nematomas lėktuvas, kurio išskirtinės šaudymo galimybės turėjo būti suderintos su pažangia elektronika, turėjo tikti augančiai Rusijos ir Kinijos grėsmei atremti.

Tačiau šį projektą nuo pat pradžių persekiojo kliūtys. Paskutinėje ekspertų ataskaitoje buvo aptikta beveik 1 tūkst. techninių problemų, kurias reikėjo ištaisyti: pradedant pažangiais šalmais, kurie gali trikdyti piloto regėjimą, ir baigiant nuo radarų paslepiančia danga, kuri gali išsilydyti nuo karščio viršgarsinio skrydžio metu.

Tačiau Karinis jūrų laivynas tikisi, kad laikas, sugaištas sprendžiant šias problemas, galiausiai atsipirks.

Kažkada kitais metais vyriausybė turės nuspręsti, ar pradėti masinę F-35 gamybą. Tai reikštų, kad per dešimt metų į šių naikintuvų gamybą reikėtų investuoti maždaug 400 mlrd. dolerių, kad šiais orlaiviais būtų aprūpintos ne tik JAV, bet ir jų sąjungininkės.

Jei Karinio jūrų laivyno F-35 praeis galutinius bandymus, jo pirmoji dislokacija galėtų įvykti 2021 metais.