"Ėmiausi šitos temos, nes mane apstulbino, kaip jos Lietuvoje bijoma. Norėjau suprasti, kas iš tikrųjų įvyko mūsų šalyje su mūsų žmonėmis, ir kodėl tai įvyko. Tai ne istorinė knyga - tai knyga saviugdai. Žinau, kad Lietuva šitos knygos nelaukė. Todėl ją ir parašiau", - sakė R. Vanagaitė.

Anot autorės, ji remiasi tikrais faktais ir autentiškais šaltiniais. Knygoje naudojama tik lietuviška medžiaga - Lietuvos ypatingajame ir Centriniame valstybės archyvuose saugomi dokumentai ir bylos, žudynių dalyvių tardymo protokolai, archyvinės nuotraukos, nepriklausomos Lietuvos istorikų atlikti tyrimai bei įvykius mačiusių liudininkų (poeto Marcelijaus Martinaičio, aktoriaus Laimono Noreikos, dailininko Antano Kmieliausko ir kt.) pasakojimai.

"Kada nors reikia pradėti. Ne dėl kitų, o tik dėl pačių savęs. Suvokti save, savo praeitį ir nesakyti, kad nebuvo to, kas buvo. Žmonės bijo akistatos su savimi. Juk sunkiausia save atiduoti tiesai. Bet juk nereikia bijoti, kad pasibaigs Lietuva, jeigu tą tiesą įvardysime," - kalbėjo knygoje kalbintas Medininkų žudynių liudininkas kunigas Tomas Šernas.

Knygos pristatymas vyko istorinėje Vilniaus vietoje - Vilniaus g. 37, kur dabar įsikūrusi "Submarine" picerija. Būtent šiame pastate buvo savanoriško "Ypatingojo būrio" būstinė, gyvenamosios patalpos, ginklų sandėliai ir garažai. 40-50 savanorių lietuvių, šio būrio samdomų narių, iš šio namo beveik kasdien vykdavo į operacijas Paneriuose, Vilniaus apylinkėse ir Rytų Lietuvoje.

Vien per tris mėnesius nuo 1941 m. rugsėjo 1 d. iki lapkričio 25 d. Paneriuose jie nužudė 18 898, o Vilniaus apygardoje - 13 501 žydą. Iš viso per okupacijos laikotarpį "Ypatingajame būryje" tarnavo apie 500 Lietuvos vyrų.