Kiekvienais metais sausio 7 dieną centrinėje Japonijos dalyje vietos bendruomenė atlieka itin neįprastą ritualą – karpiams iš pradžių sugirdoma sakės, o tada jie paleidžiami į upę.

Kasmetinis ritualas, kuris įvardijamas kaip apsivalymo nuo piktųjų dvasių, pirmą kartą atliktas prieš 200 metų. Animistinio Šinto tikėjimo išpažinėjai tiki, kad žmogus, kuris laiko sake girdomą karpį, atsikrato piktųjų dvasių, nes ši žuvis laikoma dievybės įsikūnijimu.

Nors ši tradicija jau skaičiuoja ne vieną šimtą metų, šį kartą ji, ceremonijos vaizdo įrašui paplitus internete, ji kaip reikiant supykdė gyvūnų teisių gynėjus.

Pasipiktinusieji socialinėje žiniasklaidoje organizatorius kaltina smurtu prieš karpius ir šią tradiciją įvardija kaip „pasibjaurėtiną pasityčiojimą“. Atsirado ir bandančių jiems prieštarauti, esą „šios religinės apeigos skaičiuoja jau daugybę metų“.

Vienas iš šios keistos ceremonijos organizatorių Kazuo Kawasaki telefonu žurnalistams sakė, kad šio ritualo tikslas tikrai nėra pakenkti ar, dar blogiau, pražudyti. Tokiu būdu karpiai yra šlovinami kaip upės dievybės. Atgal į upę paleisti karpiai, jo teigimu, garantuoja ilgą gyvenimą ir atneša sėkmę.

Nors organizatoriai į kritiką jokiais būdais nenumoja ranka, K. Kawasaki teigia šią tradiciją planuojantys tęsti ir toliau.

Šiais metais karpių girdymo sake ceremonijoje dalyvavo 11 žmonių, kurie tvirtino esantys įkalinti nesėkmių. Iš viso ritualo metu į upę paleisti keturi karpiai.

Organizatorių teigimu, žuvys ceremonijos metu nenukentėjo.