Neseniai Irako pajėgoms pavyko griuvėsiais virtusį viešbutį, pervadintą „Hotel Waritheen“ (liet. Paveldėtojų viešbutis), iš teroristų atsikovoti – tai buvo labai skaudus simbolinis smūgis „Islamo valstybei“, kuri neteko strategiškai itin svarbaus objekto, iš kurio atsiverdavo puikus vaizdas į miestą.

Ir šiandien šis 11 aukštų pastatas laikomas savotišku pranašu, perspėjančiu apie pavojus ir netikrumą, su kuriais teks susidurti Irako pajėgoms, besigrumiančioms su teroristais į vakarus nuo Mosulo esančiame žymiai sudėtingesniame mūšio lauke.

Buvęs viešbutis, iš kurio liko tik griuvėsiai ir praeities prabangos vaiduokliai, prabilęs tikrai turėtų, ką papasakoti, pavyzdžiui, kaip „Islamo valstybės“ snaiperiai iš tolių tolimų medžiodavo į balkonus išėjusius viešbučio svečius. Dabar po šį viešbutį vaiduoklį vaikšto kariai, kurie šio pastato viršutiniais aukštais po šiai dienai naudojasi kaip apžvalgos aikštele teroristų pozicijoms kitoje Tigro upės pusėje apžiūrėti ir įvertinti.

Kadaise brangios užuolaidos suvarpytos kulkų – tai ženklai, kuriuos po savęs paliko „Islamo valstybės“ teroristai. Irako saugumo pareigūnai sako, kad patys pavojingiausi yra iš užsienio atvykę džihadistai.

Būtent jie buvo apgyvendiname šiame viešbutyje – toks buvo savotiškas atpildas už jų nuopelnus žudant. Niekas nebūtų pagalvojęs, kad vieną dieną šiame penkių žvaigždučių viešbutyje vyks tokie dalykai. 9-ąjį XX amžiaus dešimtmetį pastatytas 265 kambarių viešbutis pirmiausia tenkino Saddamo Husseino režimo poreikius – čia gyveno savo lojalumą diktatoriui ir jo partijai įrodę kariuomenės vadai, valdžios aparato sraigteliai ir verslininkai.

Senose nuotraukose, likusiose skelbimuose internete, vis dar galima pasigrožėti elegantiškais apartamentais su karališko dydžio lovomis, konferencijų salėmis, parduotuvių alėja, įspūdingo dydžio baseinu ir netgi atskira kėgline. Dabar tai liko tik prisiminimas. Įėjimas į sveikatos centrą primena pragaro vartus – visos pirtys ir burbulinės vonios virtusios nuolaužų krūva.

„Islamo valstybės“ teroristams minėtoji prabanga įspūdžio nedarė – viešbutis jiems iš esmės tebuvo strategiškai svarbus objektas su tam tikrais privalumais. Nė viename viešbučio kambaryje neliko lovų.

Irako kariai sako, kad teroristai jas pardavė turguje. Jų šlovinamam kalifatui pradėjus irti, pritrūko pinigų, tad teko sukti galvą, kaip jų prasimanyti. Tad nešė viską, ką galėjo panešti, ir pardavinėjo už grašius. Kol kas nėra jokių ženklų, kad viešbutis artimiausiu metu prisikels iš numirusiųjų – intensyvūs susirėmimai vakarinėse Mosulo teritorijose nesiliauja.

Toks tad šiandieninis „Ninewah Oberoi“: garbingiausi jo svečiai – automatinius šautuvus prie savęs glaudžiantys rūstūs vyrai.