„Panevėžys prisiima didžiulę garbę ir kartu milžinišką atsakomybę. Esu tikras, kad miesto kultūros žmonės stebins, džiugins panevėžiečius ir miesto svečius, ne tik atėjusius į Kultūros sostinės atidarymą, bet ir visus 2014-uosius. Sveikinu visus su įstabia švente. Tikiuosi, žvarbų orą nustelbs meilė kultūrai ir jaukiam, gražiam Panevėžiui“, - miesto savivaldybės pranešime spaudai cituojama mero Vitalijaus Satkevičiaus sveikinimo kalba renginio dalyviams.

Vakare Laisvės aikštės medžius ir erdves nušvietė meninės instaliacijos. Gyvąsias skulptūras ir Kultūros sostinės programoje atspindimas šalis vaizdavo Kauno pantomimos teatro mimai.

Pučiamųjų orkestras „Panevėžio garsas“ žiūrovams siūlė interaktyvų žaidimą – padiriguoti orkestrui. Ugnimi žaidė fakyrai – „Ugnies valdovai“.

Vis dėlto bene įspūdingiausios buvo ir daugiausia dėmesio sulaukė pirmąsyk mieste parodytos 3D videoinstaliacijos. Dinamiškame reginyje ne kartą transformavosi J.Miltinio dramos teatras, primindamas svarbius miesto istorijos faktus, parodydamas išskirtinius objektus, laimėjimus. Panevėžio įkūrimo metai – 1503-ieji, miestui pradžią davęs didžiojo kunigaikščio Aleksandro žemių dovanojimo raštas Ramygalos klebonui, Kraštotyros muziejus, Don Kichoto paminklas, garsieji malūnai, Lėlių vežimo teatras, „Kalnapilis“, senasis teatro pastatas.

Nuo postamento pakilo, knygą visų akyse paskaitė ir su mylimu šuneliu Arieliu nuėjo susimąstęs legendinis režisierius Juozas Miltinis. Aviakonstruktoriaus Vlado Kensgailos sukurta „Lituanica“, universalioji sporto arena su vieninteliu Baltijos šalyse olimpiniu dviračių treku ir dviratininkų laimėjimais bei kt.

Kultūros sostinės atidarymo šventę vainikavo įspūdingi muzikiniai fejerverkai.