Visoje Lenkijoje tokių monumentų beveik 500. Kovo mėnesį Valstybinis Lenkijos istorijos institutas pasiūlė minėtuosius paminklus iš Lenkijos miestų aikščių ir gatvių pašalinti.

Daugumai vietos gyventojų šie paminklai – okupacijos simbolis. Čia visi puikiai prisimena, kad Raudonoji armija iš karto po Adolfo Hitlerio 1939 metų rugsėjį įžengė į jų šalį.

Kai Maskva sužinojo, kad Lenkija ketina perkelti minėtuosius paminklus, imta kalbėti ir apie kapų niekinimą. Rusijos užsienio reikalų ministerija Varšuvos planus įvardijo kaip „barbarizmą“, bet taip iš tikrųjų tikrai nėra.

Kaip teigia Valstybinio Lenkijos istorijos instituto atstovas Gžegožas Valigoras, į specialius parkus bus perkelta per 300 sovietinių paminklų.

Naikinti paminklų, o juo labiau – kapinių, Lenkijoje niekas neketina. Anot politologo Nikolajaus Ivanovo, neigiamą požiūrį į lenkus Rusijoje specialiai kursto ir žiniasklaida.

„Iš esmės Rusijos gyventojai, šiandieninė Rusijos visuomenė tai, kas šiandien vyksta Lenkijoje vertina per rusiškų televizijos kanalų prizmę. Rusijos televizijose niekas nesivargina aiškinti, kad lenkai iš viešųjų erdvių nori iškeldinti tik paminklus, tik sovietinės okupacijos simbolius. Jie teigia, kad lenkai iš tikrųjų ketina niekinti Lenkijos žemėje palaidotų sovietų karių kapus“, - sakė politologas iš Lenkijos Nikolajus Ivanovas.

Tiesą sakant, iš akmens iškalti kariai vertinami kaip gyvi. Vieniems jie – išvaduotojai, kitiems – okupantai. Kad ir kaip ten bebūtų, stovi jie Lenkijos miestuose, tad ir jų likimą spręs tik patys lenkai.