Kaulai forte buvo rasti dar prieš dvejus, kai entuziastai tvarkė teritoriją. Tačiau prireikė dvejų metų, kol įvairios institucijos susiderino, kaip su palaikais elgtis.

Antradienį laidotuvės vyko pagal griežtas judėjų tradicijas, atvyko rabinai iš Londono, dalyvavo žydų bendruomenės atstovai.

„Kaulai buvo sudėti į specialius rūbus. Viskas buvo sudėta į karstelius, kuriuos nešti gali tik žydas. Karstai buvo užkasti, sukalbėta speciali malda. Karstus užkasti gali taip pat tik žydai“, - aiškino G. Žakas.

„Problemų dėl masinių kapaviečių turime ne tik Lietuvoje. Ši problema aktuali ir Lenkijoje, Ukrainoje. Čia palaidoti žmonės labai daug iškentėjo. Kartais kauluose mes matome kulkų padarytas skyles. Mes darome viską, kad pagaliau šie žmonės galėtų ilsėtis ramybėje. Pagal judėjų religiją, žydo siela nekada neturės ramybės, kol palaikai tinkamai nepalaidoti“, - teigė iš Londono atvykęs rabinas, Europos žydų kapaviečių apsaugos komiteto vykdomasis direktorius Abrahamas Ginsbergas.

Manoma, kad antradienį palaidotos aukos buvo pirmosios Kaune, kurios krito nuo nacių kulkų.

„Čia buvo pirmosios aukos. Daug bendruomenės narių gyveno Jonavoje ir bėgo į Kauną. Jie buvo čia pagauti ir sušaudyti. Galima teigti, kad čia buvo pirmosios aukos. Kalbant apie šią vietą, tai vaizdas gražėja – prieš porą metų čia nebuvo įmanoma įeiti. Visa ši dauba buvo užversta šiukšlėmis, nužudytieji buvo užversti šiukšlėmis. Dabar jau gan padoriai atrodo“, - kalbėjo G. Žakas.