Krovinys aptiktas muitinės specialistams atlikus rizikos analizę, kuria remiantis detaliai patikrinti buvo atrinkti į Klaipėdos uostą iš Pietų Amerikos atplukdyti kroviniai. Jie buvo skirti Rusijos piliečio Lietuvoje įkurtai įmonei.

Pasak Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininko Telesforo Šimkaus, pareigūnams šio tyrimo metu teko susidurti su ypač dideliu aktyvumu, siekiant sutrukdyti patikrinti tariamus gamyklinius įrengimus – jie pasirodė tesą muliažai.

Teko pasitelkti daug specialistų ir samdyti įmonę ardymo darbams atlikti, nes kvaišalai buvo aklinai užvirinti metalinėse liejimo formose, o patys įrenginiai svėrė po keletą tonų.

Muitinės kriminalistams pirmiausia įtarimų sukėlė krovinio pobūdis ir jo maršrutas. Tariamos liejimo formos, esą skirtos plastikiniams gaubteliams ir dangteliams gaminti, į Lietuvą atplukdytos iš Ekvadoro, užsukant į Kolumbiją, taip pat Vokietijos Hamburgo uostą.

Pasak muitininkų, būtent iš šių Pietų Amerikos šalių atgabentuose kroviniuose pastaraisiais metais Lietuvoje sulaikyta ne viena kvaišalų siunta.

Patikrinimui itin aktyviai priešinosi ir įmonei–gavėjai atstovavęs advokatas. Nė vienas įmonės darbuotojas taip ir nepasirodė pasiimti krovinio. Advokatas žodžiu ir raštais muitininkus įtikinėjo, kad toks patikrinimas esą nepataisomai sugadintų įrengimus.

Tačiau pareigūnai, pasitelkę specialistus, įrodė, kad tikrinimas nesugadins įrenginių. Be to, net išoriškai juos apžiūrėję, muitinės kriminalistai pastebėjo keletą konstrukcinių klaidų: imitacinių vamzdelių, nebaigtų gręžti ertmių ir panašių. Tai sustiprino įtarimus, kad viduje gali būti slepiamas nelegalus krovinys, o pačios liejimo formos tėra muliažas.

Liejimo formų viduje, aušinimo kamerose rastos sandariai supakuotos, silikonu užlietos kvaišalų pakuotės. Iš viso aptiktos 576 pakuotės su kokainu, kiekviena jų sveria apie 1060 gramų. Taigi bendras sulaikytų kvaišalų kiekis – daugiau nei 610 kilogramų.

Pareigūnai neabejoja, kad didžioji narkotikų dalis buvo skirta Rusijos rinkai. Liejimo formos turėjo būti gabenamos į Vilniuje registruotą įmonę, jos direktorius – Lietuvoje leidimą gyventi turintis Rusijos pilietis. Šiuo metu jis gyvena Rusijoje.

Tyrimui dėl narkotikų kontrabandos vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūra. Šiuo metu atliekami procesiniai tyrimo veiksmai, kratos. Sulaikyti kvaišalai perduoti ekspertams, jie tiksliai nustatys jų sudėti, grynumą, kiekį.

Šio tyrimo metu taip pat bendradarbiauta su Prancūzijos bei Vokietijos muitinių pareigūnais.