Diskusiją jos moderatorius, filosofas Leonidas Donskis pradėjo sakydamas, kad su tokiais žmonėmis, kaip M. Chodorkovskis, siejamos demokratinės Rusijos ateities viltys.

Pats buvęs naftos magnatas savo kalbą pradėjo nuo „nemalonios dalies“, kaip jis pats sakė.

„Pastarųjų metų įvykiai parodė, kad Europa priartėjo prie turbulencijų zonos. Ukrainos krizė tapo nauja Europos politikos konstanta. Ji rytoj nesibaigs. Todėl psichologiškai reikia būti pasiruošusiems naudoti ilgalaikio poveikio instrumentus, apskaičiuotus ne vieniems metams ir gal net ne vienam dešimtmečiui“,- sakė jis.

M. Chodorkovskis kritikuoja Europą, kuri esą metų metus ignoravo iš Rusijos sklidusius ženklus apie demokratijos, žodžio laisvės ir kitų vertybių laužymą.

Vertindamas Vakarų sankcijas, buvęs milijardierius joms negailėjo pagyrų, bet abejojo jų poveikio tvarumu.

„Sankcijos suvaidino savo teigiamą vaidmenį. Tačiau ilgalaikis jų poveikis atrodo abejotinas. Sankcijos stipriai sumažino ekonomines V. Putino ir jo režimo galimybes, jos pademonstravo Vakarų vienybę ir ryžtą, kurios Kremliuje nenumatė. (…) Sykiu sankcijos prisidėjo prie Rusijos elito konsolidacijos apie režimą“, - sakė M. Chodorkovskis.

Pasak jo, sankcijų palaikymas gavo „politinę oro pagalvę“ ir kaip niekad išaugusį palaikymą režimui, galintį sukelti naują agresijos bangą.