Vos atvykus DELFI žurnalistams, Romas pateikia keletą tikram lietuviui skirtų išbandymų. Iš pradžių šviesuolis liepia pabandyti įžiebti ugnį naudojant titnagą.

Lietuvoje Romas garsėja kaip vienas iš vos kelių drevinės bitininkystės atstovų. Nors šiuo metu Lietuvoje tai jau beveik pamirštas medaus išgavimo būdas, senovėje ši archajiška tradicija buvo populiari beveik visoje Europoje.

Išgauti medų iš drevės nėra taip paprasta. Tam Romas naudoja senovės bitininkų sukurtą mechanizmą – geinį. Stora pinta virve bitininkas apjuosia medį, padaro kilpą ir į ją stato koją. Užlipus iki pat drevės bitininkas prie pirmos medžio šakos pritvirtina kablį ir medinį bloką. Būtent šis lipimo į medį metodas labiausiai sužavėjo viešėjusią japonų delegaciją.

Būtina pabrėžti ir tai, kad nors Romas itin kuklus, jis jau yra įvertintas už savo pasiekimus drevinės bitininkystės puoselėjimui. 2010 metais bitininkas gavo Lietuvos kaimo spindulio apdovanojimą už tautinio paveldo puoselėjimą.

Pats dzūkas tokio įvertinimo nesureikšmina. „Tiesiog važinėjam po kaimus ir kalbamės su žmonėmis”, - savo indelį į kukliai reziumuoja Romas.

Šviesuolio bitininko teigimu, modernėjančiame pasaulyje svarbu nepamiršti savo praeities. Romas sako, kad net ir moderniąsias technologijas įvaldyti bus žymiai lengviau, jeigu mokėsite ir senųjų protėvių amatų.

Vyriausybė yra patvirtinusi Nacionalinės pažangos programą (NPP), kuri nubrėžia valstybės vystymosi žingsnius 2014–2020 metams. Vienas iš NPP programos tikslų – sukurti augimui ir konkurencingumui palankias aplinkos sąlygas.