Brigadai „Aukštaitija“ taikos metu ir karo atveju vadovaus Lietuvos kariuomenės Mokymo ir doktrinų valdybos vadas pulkininkas Danas Mockūnas.

„Trečios brigados Lietuvos kariuomenėje įkūrimas – tai realūs žingsniai, stiprinant šalies gynybą. Įkurdami brigadą „Aukštaitija“ siekiame Lietuvos kariuomenės struktūrą adaptuoti prie šių dienų iššūkių. Naujasis Lietuvos kariuomenės vienetas apjungs mokomųjų padalinių profesinės karo tarnybos, nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos ir parengtojo kariuomenės personalo rezervo karius. Tokia struktūra galės efektyviai veikti karo atveju“, – sprendimą įkurti brigadą komentavo taip pat ceremonijoje dalyvavęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

Brigados „Aukštaitija“ štabas sudarytas Lietuvos kariuomenės Mokymo ir doktrinų valdybos štabo karių pagrindu ir yra įsikūręs Vilniuje.

Brigados žvalgybos kuopa sukomplektuota šauktinių karių, o ryšių, štabo ir aprūpinimo kuopos – krašto apsaugos sistemos institucijų profesinės karo tarnybos karių pagrindu.

Iš viso brigadą „Aukštaitija“ sudarys apie 4 500 profesinės karo tarnybos, nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos ir parengtojo rezervo karių.