Tu – žurnalistas su vaizdo kamera. Už lango 1991 m. sausio 13-osios naktis. Tau paskambina kolega ir siūlo įsijungti televizorių. „Aš jau eteryje. Atakuoja. Girdisi šaudymai iš visų pusių“, – per Lietuvos televiziją praneša žinių vedėja Eglė Bučelytė.

Tu paimi filmavimo kamerą ir su taksi išvyksti prie karščiausio taško – TV bokšto. Taip į lemtingos sausio 13-osios įvykių sukūrį tave nukelia interaktyvi virtualios realybės patirtis „Laisvės kodas 13“.

Prisimenant sausio 13-ąją virtualios realybės kūrėjai pristato keliolikos minučių į Lietuvos istoriją įrašytos 1991 m. nakties patirtį.

„Tai nebus malonūs pojūčiai ar nostalgija persmelkti prisiminimai. Tai bus tokia sausio 13-oji, kokia iš tiesų ir buvo. Šalta, niūri, pažymėta krauju, bet su begaliniu tikėjimu ir noru būti laisviems“, – sako „Laisvės kodas 13“ režisierius Andrius Lekavičius.

„Laisvės kodas 13“ kūrėjai ypatingą dėmesį skyrė autentiškiems tos nakties garsams, kurie surinkti iš garso archyvų. Vaizdai ir aplinka atkurta pasitelkus 3D animaciją iš liudininkų pasakojimų, užfiksuotų įvairiose knygose, spaudoje ar filmuose.