Rugpjūčio 17 dieną E. Volkovas grįžo į senelio namus – ten, kur tremtyje Meksikoje L. Trockis su antrąja žmona Natalija praleido paskutinius gyvenimo metus, buvo nužudytas ir palaidotas.

Į L. Trockio gyvybę kėsintasi ne kartą, tačiau jam vis pavykdavę išsisukti. Galiausiai 1940 metų rugpjūčio 20 dieną J. Stalino siųstiems žudikams pasisekė. Vienas iš darbų, kurių L. Trockiui taip ir nepavyko užbaigti, buvo J. Stalino biografija.

L. Trockio parašyti knygą apie J. Stalino gyvenimą 1938 metais paprašė leidėjas iš Niujorko, tačiau po jo mirties dalis nepabaigtų rankraščių atiteko L. Trockio vertėjui į anglų kalbą.

Galiausiai nebaigtos knygos versija buvo išleista, tačiau joje liko daug esminių duobių. Kritikai, tarp kurių ir L. Trockio našlė Natalija Sedova, taip pat tvirtino, kad šis variantas, lyginant su originaliais vertimais, kaip reikiant iškraipytas. Nepilna biografija išleista 1946 metais.

Dabar, praėjus 70 metų ir sėkmingai per „Kickstarter“ surinkus reikiamą sumą pinigų, knyga, 76-ųjų L. Trockio mirties metinių proga knyga perleista. Knyga, prie kurios šį kartą prisidėjo ir gerai žinomas marksizmo ekspertas Alanas Woodas, tampa kol kas išsamiausia L. Trockio parengta J. Stalino biografija. Teigiama, kad, lyginant su ankstesne versija, joje net 30 proc. daugiau informacijos, kuri prieš tai nebuvo skelbta.

Kai pirmą kartą kartu su L. Trockiu apsilankė Meksikos sostinėje, E. Volkovui buvo vos 13 metų.

Tokiomis kraupiomis aplinkybėmis netekęs senelio, E. Volkovas patyrė ir daugiau skaudžių likimo smūgių – tėvas buvo deportuotas į gulagą, nuo to laiko jis jo daugiau niekada nematęs. Motina, palikusi Sovietų Sąjungą, gyvenimą baigė savižudybe. Netekęs tėvų, E. Volkovas išvyko pas senelį į Meksiką.