DELFI TV konferencijoje dalyvavęs Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis pabrėžė, kad kitais metais gynybai bus atseikėta 2,06 proc. BVP. Tačiau augančios ir modernizuojamos kariuomenės poreikiams tokios sumos 2019-2020 metais neužteks.

„Turime didinti ir kiekybinę plėtrą – formuoti „Žemaitijos“ brigadą, bet ir kokybinę plėtrą. Turime rasti būdų sukurti XXI a. kariuomenę, kuri turėtų ne tik paprastus ginklus, su kuriais gali kautis miškuose, turėtų būti ir didesnė šūvio galia – ne 5 ar 10, o 15 ir 20, turime investuoti į ginklų sistemas, ryšio priemones, naktinio matymo prietaisus, šaudmenų atsargas. Su 2 proc. greitai to pasiekti neįmanoma“, – sakė R. Karoblis.

Jo manymu, pasiekus politinį ir visuomenės sutarimą apie visuotinį šaukimą galima būtų kalbėti nuo 2021-2022 metų. R. Karoblis sutiko, kad tai reikštų, jog apie privalomąją karinę tarnybą jau dabar gali galvoti būsimosios šauktinės – šiandieninės 14-metės ir 15-metės.

Tiesa, ministras pabrėžė, kad tokie panai priklauso nuo kelių svarbių veiksnių. Pirmiausiai Krašto apsaugos finansavimo, kuris leistų sukurti atitinkamą infrastruktūrą.