Laukia Briuselio patvirtinimo

Šiuo paraiškų rinkimo etapu NKP kokybės sistemoje dalyvaujantiems pareiškėjams parama teikiama tik tuo atveju, jei jie paraiškas pateikė iki 2018 m. Ar NKP kokybės sistemoje dalyvaujančių pareiškėjų paraiškos bus priimamos nuo 2019 m. spalio 1 d. paaiškės artimiausiu metu.

Europos Komisija buvo pareiškusi Lietuvai pastabas, kad NKP sistemų specifikacijos nėra suderintos su Briuseliu. Todėl paraiškų priėmimas NKP kokybės sistemoje naujai dalyvaujantiems pareiškėjams pristabdytas. Ja jau besinaudojantieji ir toliau gaus paramą.

Ji priminė, kad pagal šią priemonę parama teikiama ne ilgiau kaip penkerius metus. Parama ekologiškų produktų gamybos sistemos dalyviams siekia iki 2 998 Eur, ES pripažintų produktų gamybos sistemų dalyviams – 2 776 Eur, NKP gamybos sistemos dalyviams – 2 895 Eur per metus. Finansuojamos išlaidos – būtinos numatytai veiklai vykdyti ir numatytos paraiškoje bei patirtos ne anksčiau kaip nuo paraiškos pateikimo dienos.

Paramos lėšomis, priklausomai nuo pasirinktos veiklos srities, gali būti finansuojamos sertifikavimo, kontrolės, apmokėjimo už tyrimus, numatytus kokybiškų žemės ūkio produktų specifikacijose, išlaidos.

Kokie atrankos kriterijai?

Privalomas mažiausias atrankos balų skaičius – 50 balų. Jeigu paraiškų vertinimo metu nustatoma, kad paraiška nesurinko privalomo mažiausio 50 balų skaičiaus, ji yra atmetama ir toliau nevertinama.

Jei pareiškėjo ūkio ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte (SP), yra iki 8 000 eurų įskaitytinai, suteikiama 50 balų; didesnis kaip 8 000 Eur – suteikiama 30 balų.

Jei pareiškėjas yra žemės ūkio kooperatyvo ar asociacijos narys – suteikiama 30 balų.

Jei pareiškėjas ne anksčiau kaip prieš 2 metus iki paramos paraiškos pateikimo dalyvavo programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro patvirtintose mokymų programose, susijusiose su ekologiškų produktų, ES pripažintų produktų, NKP gamybos sistemų ar aplinkosaugos reikalavimų laikymusi (pateiktas programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro išduotas rašytinės formos mokymų baigimo pažymėjimas), – suteikiama 20 balų.