Klimatologė laidoje „DELFI diena“ sakė, kad įprastai Lietuvoje šalčiausias mėnuo yra sausis. Šiemet sausis ir vasaris buvo keliais laipsnis šaltesnis už įprastą.

„Paskui dar kovą laikėsi (šaltis). Ir buvo duota prognozės metams, o aš labai gražiai apsijuokiau, kad vasara bus artimesnė lietuviškai, kaip ir buvo pernai, bus lietaus. O po savaitės, staiga viskas radikaliai pasikeitė. Balandį su pliūpsniu karščio prasidėjo vasara, visos prognozės pasikeitė“, – sakė A. Galvonaitė.

Pasak klimatologės, klimatinė žiema paprastai prasideda antroje gruodžio pusėje, kada turi susidaryti pastovi sniego danga ir temperatūra kristi žemiau nulio, o paskui jau – ir žemiau minus penkių laipsnių.

„Bet kai kada ji prasideda anksčiau, kai kada – vėliau, o kai kada normali žiema ir neateina, nes turime pliusinę temperatūrą. Dabar panašu, kad gruodžio pradžia prasidės žiemiškai, tik gaila, kad daug sniego nenumatoma. Naktį žada iki minus dešimt, bet sniego – tik, kaip matote“, – sakė A. Galvonaitė.

Pasak jos, jeigu nepakeis vėl ilgalaikės prognozės, tai gruodis numatomas artimesnis lietuviškam – kai būna ir šalta, ir šilčiau, sausis – jau šiltesnis, negu turėtų būti Lietuvoje (…), šiuo metu vasarį žada šaltesnį.

„Su sniegu nežinau kaip bus. Labai norisi tikėti, kad bus to sniego, ir tikrai jo labai reikia. Kada būna minus 10 naktį, būtų labai gerai, kad būtų sniego, nes augalams to reikia“, – sakė A. Galvonaitė.