Pasak legendos, Žygimantas Augustas, prieš priimdamas sprendimą, ar susitikti su Barbora Radvilaite, mesdavo monetą, o kartą monetą sviedė taip aukštai, kad ji užkrito kažkur ant Valdovų rūmų.

Legenda pasakoja, kad tą akimirką, kuomet išvysi monetą, širdis sakys tik tiesą.

Pirmosios auksinės monetos Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje (LDK) pradėtos kaldinti 1547 metais. Išskirtinėms progoms iš brangaus metalo gaminti pinigai simbolizavo valdovo ir šalies galią.

Tokių išskirtinių monetų replikų seriją nuo lapkričio mėnesio pradeda leisti Lietuvos monetų kalykla. Iš gryno aukso nukaldinti pinigai bus identiški XVI-XVII amžiuje naudotiems originalams.

Pimosios kolekcinės serijos monetos – trys Žygimanto Augusto valdymo laikotarpiu (1544-1572) nukaldintų auksinių pinigų kopijos – bus 1, 3 ir 10 dukatų. Itin riboto tiražo dukatų replikos bus pagamintos iš gryno 999 prabos aukso, o kaina svyruos nuo 800 litų iki 6 tūkst. litų.

„Unikali auksinių monetų replikų serija suteiks galimybę prisiminti svarbų ir reikšmingą mūsų šalies istorijos puslapį – Abiejų Tautų Respublikos laikus. Siekiame supažindinti visuomenę su tuo metu Lietuvoje, Vilniaus kalykloje, iš aukso kaldintomis monetomis. Parodyti, kaip atrodė brangūs ir tik išskirtinėms progoms naudojami pinigai, kurie simbolizavo visos šalies galią“, – sako Saulius Vaitiekūnas, Lietuvos monetų kalyklos direktorius.

Jo teigimu, Žygimantui Augustui skirtos replikos seriją pradeda neatsitiktinai. Būtent LDK kunigaikščio įsakymu šalies teritorijoje imtos kaldinti monetos iš aukso. Paleisdamas į apyvartą brangaus metalo dukatus, valdovas lygiavosi į kitų Europos šalių piniginius standartus ir siekė, kad kunigaikštystėje egzistuotų pilna pinigų sistema – joje cirkuliuotų ir auksinės monetos.

Dukatų replikos tiksliai atkartos LDK gyvavimo laikotarpiu naudotų auksinių monetų vaizdą. Vienoje jų pusėje bus iškaltas valdovo portretas, kitoje – valstybės herbas.

Trims seriją pradedančioms auksinių monetų replikoms gaminti buvo panaudoti reti originalai. Jie saugomi dviejose pasaulio vietose: Kaune esančiame Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje ir Vienos meno istorijos muziejuje Austrijoje. Replikų dailininkas – Giedrius Paulauskis.

Planuojama, kad kitąmet unikalią seriją papildys monetų replikos iš Stepono Batoro laikų (1 dukatas ir 10 dukatų). Po dvejų metų planuojama nukaldinti Zigmanto III Vazos valdymo metų monetas (1, 5 ir 10 dukatų), o 2018 m. seriją pratęsti Vladislovo IV Vazos (10 dukatų) ir Jono Kazimiero (1/2 dukato, 1 dukatas) valdymo laikotarpiu kaldintų auksinių monetų replikomis. Iš viso planuojama nukaldinti 11 LDK monetų replikų.