Kaptagonas – psichiką stimuliuojantis preparatas. Jis buvo sukurtas maždaug XX amžiaus viduryje kaip priemonė padedanti gydyti dėmesio sutrikimų ir hiperaktyvumo sindromus, narkolepsiją ir depresiją. Deja, netrukus paaiškėjo, kad šis preparatas pavojingas ir sukelia priklausomybę. XX amžiaus 9-ąjį dešimtmetį jis daugumoje pasaulio valstybių buvo oficialiai uždraustas.

Nepaisant to, Artimuosiuose Rytuose kaptagonas ir po šiai dienai yra vienas iš populiariausių narkotikų. Kaip teigia vietos gydytojai, jis suteikia energijos bei jėgų antplūdį ir daugeliui valandų išvaduoja nuo mieguistumo.

Šis draudžiamas preparatas, pramintas „chemine drąsa“, labai mėgstamas Sirijos islamistų, nes panaikina baimės jausmą, tad galima leistis net ir į pavojingiausias misijas.

Jordanijos valdžios pareigūnų teigimu, gamyklos veikla buvo stebima pusę metų. Galiausiai policija surengė kelis reidus šešiose vietose, kurių metu aptiko didelį kiekį cheminių medžiagų – tiek jau paruoštų preparatų, tiek sudėtinių dalių. Anot tyrėjų, gamykla savo produkciją ruošė eksportui, o ne pardavimui šalies viduje.

2016 metais Jordanijos pareigūnai konfiskavo per 80 mln. vienetų kaptagono tablečių, o 2017 metais – praktiškai dvigubai mažiau.