Havanos Revoliucijos rūmuose prasidėjus ilgai lauktam prezidento Baracko Obamos ir Kubos vadovo Raulio Castro susitikimui, prezidentai paspaudė vienas kitam rankas ir šypsojosi prieš kameras.

Šį Amerikos prezidento vizitą į kubą galima pavadinti istoriniu. Per vakarienę pirmąją Amerikos porą linksmino kubietiškas ansamblis. Jų melodijoms buvo neįmanoma atsispirti – greitai Amerikos prezidentas su žmona lingavo ir kraipė galvas pagal ritmą.

Stovėdamas šalia Kubos prezidento komunisto Raulio Castro, B.Obama sakė, kad Jungtinės Valstijos toliau pasisakys už demokratiją, bet nukreips žvilgsnį į ateitį, o ne į praeitį. R. Castro išsakė panašią poziciją, pripažindamas, kad „dideli skirtumai tarp mūsų šalių neišnyks“, bet žadėdamas susitelkti į „dalykus, kurie mus suartina“.

Visgi prezidentai nesutarė dėl žmogaus teisų klausimų. Valstybių vadovų nuomonės išsiskyrė kalbant apie JAV kalėjimą Gvantanamo įlankos karinėje bazėje ir Kuboje sulaikytus politinius kalinius. Per istorinę spaudos konferenciją R. Castro sakė, kad gavęs politinių kalinių sąrašą juos paleistų nedelsiant. Baltieji Rūmai sakosi disidentų sąrašą Kubai perdavę anksčiau.

Tačiau, anot JAV pareigūnų, R. Castro kalinių nelaiko disidentais. Tai vienas pagrindinių klausimų, kuriuo abiejų šalių pareigūnų nuomonės išsiskiria. Kubos lyderis nori, kad JAV visiškai panaikintų prekybos su šalimi embargą ir uždarytų Gvantanamo įlankos karinėje bazėje esantį kalėjimą.