J.Mattisas sako, kad JAV yra pasirengusios dislokuoti gynybines sistemas Baltijos šalyse Rusijai atgrasyti, bet galimybių atvežti ilgojo nuotolio raketų „Patriot“ kol kas viešai nekomentuoja.

„Dislokuosime tik gynybines sistemas, kad užtikrintume, jog būtų gerbiamas suverenitetas“, - spaudos konferencijoje Vilniuje sakė J.Mattisas po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite.

Gynybos sekretorius pabrėžė, kad NATO pajėgumai Rytų Europoje yra išimtinai gynybinio pobūdžio, o Rusijos kovinės galios stiprinimą regione pavadino destabilizuojančiu veiksmu.

„Atvešime tas sistemas, kurių nuspręsime, kad reikia. Bet koks Rusijos kovinės galios stiprinimas regione - kai jie ir mes visi žinome, kad mūsų veikla Lietuvoje ar kitose demokratinėse šalyse nekelia jokios grėsmės - toks stiprinimas yra destabilizuojantis“, - kalbėjo sekretorius.

Baltijos šalių oro gynyba yra viena iš silpniausių Baltijos šalių vietų karine prasme. Kai kurie pareigūnai svarsto, kad reaguojant į Rusijos karinį aktyvumą regione NATO sąjungininkai galėtų dislokuoti ilgojo nuotolio gynybos sistemos „Patriot“, kurios gali numušti orlaivius ar balistines raketas.