Jungtinėse Amerikos Valstijose, norint gauti svajonių darbą, tenka konkuruoti ne su keliais, o su keliais šimtais kandidatų iš viso pasaulio. „Jei nesi baigęs universiteto JAV, jei neturi čia įgytos darbo patirties – tai tampa kliūtimi norint gauti svajonių darbą“, – Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime DELFI žurnalistei Gintarei Bakūnaitei pasakojo L. Yla.

Tad ką daryti, jei vis tiek nepalieka svajonė apie darbą Silicio slėnyje? „Aš sugalvojau pasidaryti marketingo kampaniją sau pačiam. Galvojau apie tai, kad jei mano CV atsiduria šiukšlių dėžėje, aš turiu rasti būdą, kad jis atsidurtų ant reikiamo žmogaus stalo“, – sakė jis.

Savo gyvenimo aprašymą jis įdėjo į spurgų dėžutę ir, apsimetęs kurjeriu, išnešiojo norimiems darbdaviams. Atsidarę spurgų dėžutę jie rasdavo jo prisipažinimą, kad jis visai ne kurjeris, o norintis pas juos dirbti žmogus, su kuriuo jie gali susisiekti per „LinkedIn“ paskyrą.

Po tokio originalaus pristatymo ir realaus įrodymo, kad jis tikrai yra kūrybingas ir moka rasti būdus pasiekti savo tikslą, jis sulaukė keleto darbo pasiūlymą. Su vienu iš darbdavių jau buvo ir sutaręs, bet negavęs darbo vizos jis grįžo į Lietuvą, kur tapo „Citybee“ vadovu.

L.Yla sako, kad Lietuvoje trūksta motyvuotų, kūrybingų, norinčių dirbti žmonių, tačiau su tuo mažiau susiduria inovatyvios įmonės, siūlančios tokiems kandidatams įdomius iššūkius. „Bet kokiu atveju, kalbant apie karjeros trukdžius, nesvarbu, kokio lygio tu esi specialistas, vis tiek tavyje turi išlikti kuklus požiūris, kad visada noriu siekti daugiau, tobulėti ir augti“, – įsitikinęs jis.

O tiems, kurie ieško svajonių darbo vietos, L. Yla juokiasi turintis tūkstančio eurų vertės patarimą – nesiųsti CV „Europass“ forma. „Geriau atsiųskite penkias skaidres apie save, su nuotraukomis, parodykite į save originalų požiūrį. Darbdaviai tikrai atkreipia dėmesį, jei tu parodai, kiek idėjai darbo save pristatydamas ir bandydamas parduoti save darbdaviui, o siųsdamas „Europass“ tu tik parodai, kad darai tą patį kaip visi. Šiais laikais įmonės ieško kūrybingų žmonių, kurie darytų daugiau nei visi“, – teigė jis.

Pats L. Yla sako visų kandidatų, kurie siuntė CV „Europass“ forma, iškart atmetantis, ir toliau besirenkantis iš likusių. „Forma nėra tokia svarbi, ar tai bus popierinis CV, ar „LinkedIn“, „Youtube“, „Instagram“ ar bet kuri kita: svarbu turinys, ką pristatai, žinutė, kurią transliuoji darbdaviui. Kaip popierinis CV gali būti labai kūrybingas, taip „Youtube“ video – visiškai nekūrybingas“, – kalbėjo jis.