Tačiau itin daug diskusijų sukėlusioje temoje viskas nėra viena balta ar juoda ir net jauniems medikams yra daug neatsakytų klausimų.

„Lietuvoje patirtis yra ribota, galima pasakyti, nulinė, kadangi tie preparatai Lietuvoje nelegalizuoti, draudžiami naudoti, todėl informaciją mes semiame iš literatūros. Norėtųsi, kad Lietuvoje nebūtume nuošalyje ir galėtume dalyvauti šiame procese“, - prieš porą savaičių žurnalistams sakė Nacionalinio vėžio instituto prof. dr. F. Jankevičius, pabrėždamas savo pritarimą tam, kad inovatyvūs gydymo metodai ir preparatai, tarp jų medicininiai kanabinoidai, sparčiau pasiektų Lietuvą.

Tiesioginėje DELFI konferencijoje apsilankiusi šeimos gydytoja, jaunųjų gydytojų asociacijos valdybos narė ir tinklaraščio emilija.popo.lt autorė Emilija Trumpaitė sveikino diskusijas dėl medicinių kanapių įteisinimo ir ieškomų būdų įtvirtinti visus saugiklius. Visgi medikė pripažino, kad dar nėra pakankamai tyrimų, kurie galėtų paneigti visas abejones dėl kanapių medicinoje.

Kanapę sudaro daug kanabinoidų – aktyvių cheminių junginių. Labiausiai mokslininkus domina du iš jų – kanabidiolis (KBD) (šis psichoaktyviųjų medžiagų neturi) ir tetrahidrokanabinolis (THK).

„Pastarasis turi psichoaktyvių medžiagų ir veikia skausmą, apetitą, laiko, erdvės, savęs suvokimą. Dėl THK kanapės labai populiarios rekreaciniams tikslams, tačiau preparatai su šiomis medžiagomis gali labai padėti ir sergantiems žmonėms – mažinant skausmą, kai kuriais atvejais – depresiją“, - sakė E. Trumpaitė.

Visas pokalbis - konferencijos įraše.