Rusijos vidaus reikalų viceministras neigia, kad vykdoma kryptinga archyvinių įrašų naikinimo kampanija. Nepaisant to, šis incidentas atgaivino įtarimus, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas stengiasi nuslėpti arba pagražinti tamsiausius sovietinės istorijos puslapius ir daugiau dėmesio skirti didingo triumfo akimirkoms, pavyzdžiui, pergalei Antrajame pasauliniame kare.

Mokslininkas Sergejus Prudovskis iš vietos policijos sužinojo, jog buvo sunaikinti Fiodoro Čazovo, 1938 metais nuteisto prievartiniams darbams Magadano regiono aukso kasyklos darbo stovykloje, registracijos dokumentai.

Magadano, kur veikė vienos iš žiauriausių J. Stalino gulagų sistemos darbo stovyklų, policijos pareigūnai, naikindami dokumentus, kliovėsi 2014 metų rugsėjį parengtų vyriausybės įsaku. Jame esą juodu ant balto buvo nurodyta sunaikinti daugiau nei 80 metų senumo registracijos dokumentus.

Ši informacija paskatino Maskvos valstybinio gulagų istorijos muziejaus vadovą kreiptis į Kremliaus žmogaus teisių gynimo komisarą ir paprašyti jo inicijuoti oficialų tyrimą.

J. Stalino valdymo metais į darbo stovyklas išsiųsta ar kalėjimuose atsidūrė milijonai nekaltų žmonių. Tų, kuriems pavyko ištrūkti į laisvę, asmeniniai duomenys buvo kaupiami specialiose registracijos bylose, kurios turėjo būti archyvuojamos per amžius.

Pastaraisiais mėnesiais į Maskvos gulagų istorijos muziejų su prašymais padėti ieškant oficialios informacijos apie per garsiuosius valymus nukentėjus asmenis kreipiasi vis daugiau žmonių.

R. Romanovo teigimu, tai pirmasis kartas, kai jie sužino apie svarbių dokumentų sunaikinimą.