Gydytojas anesteziologas – reanimatologas Nedas Jasinskas ir karys paramedikas Tomas Pašakinskas yra aktyvaus turizmo gamtoje entuziastai. Šiuo vaizdo siužetu savo srities profesionalai TV žiūrovams nori pademonstruoti keletą svarbių įgūdžių bei principų, kurie gali padėti išlikti saugiems bei sveikiems ekstremaliose situacijose.

Pirmiausia, ką reikia padaryti, išlipus iš ledinio vandens – tai išgręžti primirkusius drabužius. Sintetiniai drabužiai džiūva greičiau. Juos apskritai rekomenduojama dėvėti iškyloje į gamtą. Taip pat būtina užsidėti kepurę – per neapdengtą galvą netenkama iki 25-ių procentų kūno šilumos.

Gydytojas anesteziologas – reanimatologas N. Jasinskas pabrėžia, kad šalčio ir vėjo derinys – tai mirtina lediniu vandeniu sušlapusiam žmogui kombinacija.

Kitas žingsnis – užkurti laužą, kurio skleidžiama šiluma greičiau padės sumažinti vidinį kūno drebulį. Tam prireiks kirvio, kibirkšties skeltuvo arba sausų degtukų. Prisikirsti laužui medžio šakų nebus lengva. Judesius kaustys sušalęs kūnas, todėl kertant reikia elgtis atsargiai ir neskubėti.

Eksperimento dalyviai pataria laužą susikurti tam tikroje užuovėjoje: toliau nuo kranto, tarp medžių. Taip pat jokiu būdu nerekomenduojama prisėsti ant šlapios ir šaltos žemės. Pailsėti galima pasidarius improvizuotą suoliuką iš medžio šakų, lentgalių. Besišildant prie laužo dar greičiau atgauti jėgas padės į iškylą pasiimtas maistas.

Ekstremaliose situacijose žmonėms patariama nedaryti desperatiškų ir neapgalvotų veiksmų. Išgyventi atšiaurioje gamtoje – tai įgūdis, kurio galima ir būtina išmokti, - sako šio eksperimento dalyviai.

DELFI primena, kad miškuose draudžiama kurti laužą. Miškas, kuriame buvo atliktas eksperimentas, yra privatus ir dėl laužavietės įrengimo buvo gautas šios valdos šeimininko sutikimas.

Medikas ir karys primygtinai rekomenduoja niekam nekartoti šio eksperimento.