Vilniaus apygardos teismas trečiadienį išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje prokurorai N. Mukbaniani kaltino dėl prekybos žmonėmis – teisėjas Arūnas Budrys konstatavo, kad visi kaltinimai buvusiai modelių agentūros vadovei pasitvirtino. Kaltės, anot teisėjo, teisme neneigė ir pati kaltinamoji, todėl baudžiamoji byla buvo išnagrinėta sutrumpinta tvarka – taip N. Mukbaniani išvengė griežtesnės bausmės.

Už prekybą žmonėmis nuteistai N. Mukbaniani buvo skirta 196 MGL (7 095 Eur) bauda bei nuspręsta iš jos konfiskuoti iš nusikalstamos veikos gautus 5,5 tūkst. Eur valstybės naudai. Nuteistajai skirta nusikaltimo padarymo metu įstatyme numatyta maksimali piniginė bauda – moteris buvo nuteista pagal anksčiau galiojusį Baudžiamąjį kodeksą (BK), nes nusikaltimai, dėl kurių ji buvo pripažinta kalta, buvo padaryti dar 2003-2004 m.

Tiesa, modelių agentūros vadovei buvo galima skirti ir su laisvės atėmimu susijusią bausmę, tačiau teismas konstatavo, kad nuo nusikalstamų veikų padarymo praėjo jau keturiolika metų, per šį laiką N. Mukbaniani nepadarė naujų nusikalstamų veikų, be to, ji pripažino jai inkriminuotas veikas.

Skiriant bausmę teismas taip pat atsižvelgė, kad agentūros vadovės vaidmuo buvo pagrindinis – ji tiesiogiai kontaktavo su arabų šeichu, į kurio pasilinksminimo vakarėlius buvo vežamos jaunos lietuvaitės.

Nors byloje buvo apklausta keliasdešimt merginų, jos nelaikė savęs aukomis ir jokių pretenzijų kaltinamajai neturėjo. Tik trys merginos buvo pateikusios ieškinius dėl neturtinės žalos atlyginimo, tačiau jų nei prokurorui, nei teismui nepavyko surasti, todėl civiliniai ieškiniai buvo atmesti.

Nuteistoji nekomentavo teismo skirto nuosprendžio ir jai skirtos baudos, tačiau pažymėjo, kad į Lietuvą grįžo pati, o ne buvo parvežta policijos pareigūnų.

Prieš metus buvo nuteistas ir agentūros „Vita Luci“ darbuotojas Denisas Potapovas, kuris trylika metų taip pat slėpstėsi Emyratuose. Anksčiau dėl šių nusikaltimo buvo nuteista ir žymi Lietuvos choreografė, dainininko Ryčio Cicino pasirodymuose šokanti Marija Damaševičiūtė ir jos draugė Nadežda Riabykina.

Tyrimo duomenimis, Lietuvos televizijos ir radijo (LRT) patalpose įsikūrusios modelių agentūros „Vita Luci“ vadovės jaunoms merginoms nuo 2001 iki 2004–ųjų žadėjo modelio darbą ir verbavo vykti į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) bei Siriją uždarbiauti. Tarp jaunų merginų buvo ir dabar jau buvusi „pupyčių“ atlikėja Vita Jakutienė (buvusi Pliadytė). Ji į Emytatus skrido 2004 m. vasarį kartu su penkiomis nepilnametėmis – apkaltinamajame nuosprendyje konstatuota, kad merginos buvo „verbuojamos vykti prostitucijos tikslais“.

Daugiau apie tai skaitykite DELFI.