Irako vidaus reikalų ministerijos pajėgos jau kelios savaitės kaunasi Mosulo senamiestyje ir susiduria su nuožmiu IS kovotojų pasipriešinimu.

Antiteroristinei tarnybai, kuri kartu su Greitojo reagavimo divizija Mosule kovoja vyriausybės pajėgų priešakyje, geriau sekasi toliau į vakarus esančiuose rajonuose.

Tačiau Mosulo senamiestyje, išraižytame siaurų gatvelių, apsuptų tankiai vienas šalia kito stovinčių namų, Jungtinių Tautų duomenimis tebėra likę maždaug 400 tūkstančių gyventojų – vyriausybės pajėgoms yra tikras iššūkis dėl sudėtingo jo puolimo ir galimo pavojaus civiliams.

Tačiau Irako vyriausybės pajėgos atakuodamos Mosulą taip pat šaudė iš minosvaidžių ir leido nevaldomas raketas – naudojo ginklus, kurie kelia didelę grėsmę tuose rajonuose gyvenantiems civiliams gyventojams.

Mosulo puolimas yra sunkus išbandymas gyventojams. Miestą paliko daugiau nei 200 tūkst. civilių, dar daug jų žuvo arba buvo sužeista per susirėmimus.

JAV vadovaujama kovos su IS koalicija leido suprasti, kad gali būti atsakinga dėl dalies civilių gyventojų aukų. Koalicijos pranešime nurodoma, kad Irako saugumo pajėgos paprašė kovo 17 dieną smogti iš oro į IS kovotojus ir jų techniką „vietose, kurios atitinka tvirtinimus apie civilių žūtį“. JAV remiamos Irako vyriausybės pajėgos kaunasi su IS pajėgomis toje vakarinio Mosulo dalyje, pažymima pranešime.